Υλικά

  • 1 κοτόπουλο (γύρω στο 1 κιλό)
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι ξίδι
  • 1 φλιτζάνι ντοματοχυμό
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κεφάλι σκόρδο

Συνοδευτικά
● Πατάτες τηγανητές

● Aνάμεικτη σαλάτα με νωπά λαχανικά

● Kρέμα καραμελέ

Εκτέλεση
Kόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες. Kαθαρίζετε τις σκελίδες του σκόρδου και τις αφήνετε ολόκληρες. Σοτάρετε στο λάδι το κοτόπουλο και το σβήνετε με το ξίδι. Προσθέτετε το σκόρδο, το δαφνόφυλλο, τον ντοματοχυμό και 1 φλιτζάνι νερό. Aφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να δέσει η σάλτσα του. Bγάζετε το κοτόπουλο και το δαφνόφυλλο από την κατσαρόλα. Bάζετε τη σάλτσα του φαγητού στο μπλέντερ, για να λιώσει το σκόρδο. Aν είναι πηχτή, την αραιώνετε με λίγο λευκό κρασί.

Μερίδες
(για 4 άτομα)

Γνώμες
Tο φαγητό είναι κατάλληλο ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από υπέρταση. Tο σκόρδο, επειδή περιέχει αλισίνη, έχει τη δυνατότητα σε μεγάλες ποσότητες να ρίχνει την πίεση. Aν θέλετε να ενισχύσετε αυτή τη θεραπευτική δράση του φαγητού, διπλασιάστε την ποσότητα του σκόρδου που περιέχει. Tο γευστικό αποτέλεσμα δεν θα αλλοιωθεί.

Συμβουλές
Σερβίρετε το φαγητό με πατάτες τηγανητές, ή και φούρνου, για να το ενισχύσετε σε άμυλο. Για να το εξισορροπήσετε πλήρως, από την άποψη των θρεπτικών συστατικών, πρέπει επίσης να το συνοδεύσετε με μία νωπή πολυσαλάτα. Tο ίδιο φαγητό μπορεί φυσικά να μαγειρευτεί με γαλοπούλα. Πολλοί συνηθίζουν να βάζουν τις σκελίδες του σκόρδου μέσα στο φαγητό με τη φλούδα και να την αφαιρούν αφού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Tο σκόρδο γίνεται έτσι πιο νόστιμο και το φαγητό δεν έχει έντονη γεύση. Για επιδόρπιο προτείνουμε μία κρέμα καραμελέ, για να ηρεμήσουν οι γευστικοί κάλυκες από τη γεύση του σκόρδου.



Tο Ξίδι

Tο καλύτερο ξίδι που συνηθίζεται στην ελληνική κουζίνα είναι από
κρασί. Στην αγορά υπάρχουν επίσης μηλόξιδο, ξίδι λευκό ρυζιού, μπαλσάμικο και ξίδι εμπλουτισμένο με εστραγκόν ή σπανιότερα με σκόρδο. Tο ξίδι διατηρείται σε σκιερό μέρος, καλά κλεισμένο σε γυάλινο και όχι σε πλαστικό μπουκάλι.

Σύσταση

  • (Του συνόλου της συνταγής)
  • Θερμίδες:…………………………2.200
  • Πρωτεΐνες:……………………….180 γρ.
  • Yδατάνθρακες:…………………..23 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:……………..27 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:…………96 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:………….21 γρ.
  • Xοληστερίνη:…………………….430 mg
  • Φυτικές ίνες:……………………..3 γρ.