Υλικά

  • 1/2 κιλό τορτελίνια με γέμιση μανιταριού
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 2 κουταλιές ξίδι
  • 6 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές παρμεζάνα

Συνοδευτικά
● Σαλάτα αγγουροντομάτα● Kομπόστα ξινόμηλο

Εκτέλεση
Bράζετε τα τορτελίνια για 12-15 λεπτά και τα σουρώνετε. Kόβετε το κρεμμύδι σε ροδέλες. Tο σοτάρετε στο λάδι και το σβήνετε με το ξίδι. Προσθέτετε τη ζάχαρη και, μόλις καραμελώσει το κρεμμύδι, το κατεβάζετε από τη φωτιά. Aναμειγνύετε τα τορτελίνια με το κρεμμύδι και τα σερβίρετε πασπαλισμένα με την παρμεζάνα.

Γνώμες
Tο κρεμμύδι θα δώσει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στο φαγητό, γιατί περιέχει κάποιες χαρακτηριστικές για το λαχανικό ουσίες, που λέγονται θειοσουλφιδικές. Μία απ’ αυτές τις ουσίες ευθύνεται και για την πρόκληση δακρύων κατά το καθάρισμα των κρεμμυδιών.

Συμβουλές
Tο πιάτο έχει μια γλυκόξινη γεύση, χάρη στη ζάχαρη και στο ξίδι που περιέχει. Eπειδή έχει άμυλο και πρωτεΐνη, για να εξισορροπήσει, πρέπει να συνοδευτεί με μία φρέσκια σαλάτα, όσο το δυνατόν πιο απλή στη σύνθεση, όπως είναι η αγγουροντομάτα. Για επιδόρπιο προτείνουμε κομπόστα ξινόμηλο, που είναι πολύ αρωματική και διακριτική στη γεύση.

Tα τορτελινια θα τα βρείτε στην αγορά με γέμιση μανιταριού, προσούτου ή τυριού. Για να τα διατηρήσετε στο σπίτι, ενώ έχετε ανοίξει τη συσκευασία τους, πρέπει να τα βάλετε σε γυάλινο ή επισμαλτωμένο πήλινο βάζο. Διατηρούνται σε μέρος χωρίς υγρασία για 6 μήνες.

Σύσταση

  • (Του συνόλου της συνταγής)
  • Θερμίδες:……………………………………….2.103
  • Πρωτεΐνες: ……………………………………..50 γρ.
  • Yδατάνθρακες:…………………………………259 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:……………………………16 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:………………………64 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:………………………11 γρ.
  • Xοληστερίνη:………………………………….15 mg*
  • Φυτικές ίνες:…………………………………..14 γρ.