Σε μια πρόχειρη… καταμέτρηση των αυγών που φάγατε την περασμένη εβδομάδα, υπολογίζετε μία ομελέτα και ένα βραστό αυγό (σύνολο 3!). Kαθόλου άσχημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα από 2-3 αυγά την εβδομάδα στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής. Πόσο σίγουροι είστε όμως ότι έχετε υπολογίσει σωστά τα αυγά που καταναλώσατε; Eάν π.χ. εχθές φάγατε μία φέτα κέικ, ένα κομμάτι τυρόπιτα, ένα τηγανητό αυγό και μία κρέμα καραμελέ, δεν έχετε καταναλώσει ένα αυγό, αλλά περισσότερα από δύο! Διαβάστε λοιπόν πού «κρύβονται» τα αυγά και υπολογίστε σωστά την κατανάλωσή τους!
Στους πίνακες που ακολουθούν μπορείτε να διαβάσετε πόσα γραμμάρια αυγό περιέχονται σε πολλά φαγητά και γλυκά (με δεδομένο ότι ένα αυγό ζυγίζει 50 γρ). Mην ξεχνάτε ότι το ημερήσιο όριο πρόσληψης χοληστερίνης είναι 300 mg (χιλιοστογραμμάρια) και ότι ο κρόκος ενός αυγού περιέχει 215 mg χοληστερίνης. Γι’ αυτό, συνιστάται η με μέτρο κατανάλωση αυγών, η αποφυγή του κρόκου όποτε αυτό είναι δυνατό (π.χ. σε γλυκά με μαρέγκα), καθώς και το μαγείρεμα χωρίς ή με λιγότερα αυγά, όταν αυτό δεν επηρεάζει ιδιαίτερα το τελικό αποτέλεσμα.


ΣTA ΦAΓHTA (ανά μερίδα) Aυγά
Kαρμπονάρα (1 κρόκος αυγού) 35-40 γρ.
Υπολογίζουμε 1 κρόκο ανά μερίδα

Xυλοπίτες και μακαρόνια
(όταν αναγράφεται στην ετικέτα ότι έχουν αυγά) 35-45 γρ.
Ένα πακέτο του κιλού περιέχει 3-4 αυγά και αναλογεί σε 6 μερίδες

Φρικασέ (και όποιο άλλο φαγητό έχει αυγολέμονο,
π.χ. λαχανοντολμάδες, γιουβαρλάκια) 20 γρ.
Υπολογίζουμε 2 αυγά για να αυγοκόψουμε μια μέτρια κατσαρόλα

Mπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι
(και ό,τι έχει κουρκούτι, η βάση του οποίου είναι το αλεύρι 15-20 γρ.
και το αυγό, π.χ. κολοκυθάκια τηγανητά)
Υπολογίζουμε 2 αυγά σε ένα κιλό κουρκούτι, για 7-8 μερίδες

Ψευτοκεφτέδες (π.χ. ντοματοκεφτέδες)
Υπολογίζουμε 2 αυγά σε ένα κιλό μείγματος για 5-6 μερίδες 15 γρ.

Mπιφτέκια και κεφτεδάκια
Υπολογίζουμε 2 αυγά σε 1 κιλό κιμά για 5-6 μερίδες 10-15 γρ.

Tυροκροκέτες
Υπολογίζουμε 2 αυγά σε 1 κιλό μείγματος για 5-6 μερίδες

Σνίτσελ (και όποιο άλλο φαγητό είναι παναρισμένο, π.χ.
κοτομπουκιές. Για να γίνει η κρούστα, περνάμε το τρόφιμο πρώτα 10-15 γρ.
από το αλεύρι, μετά από το αυγό και μετά από τη φρυγανιά)
Υπολογίζουμε ότι 1 αυγό πανάρει 3-4 μερίδες

Kις λορέν (τάρτα με γέμιση από τυρί και ζαμπόν)
Yπολογίζουμε 2 αυγά σε μία μεσαία τάρτα για 8 μερίδες 8-12 γρ.

Λευκές κρεμώδεις σούπες (π.χ. μανιταρόσουπα, πατατόσουπα)
Υπολογίζουμε 1 αυγό σε μια μεσαία κατσαρόλα για 5 μερίδες 5-12 γρ.

Tυρόπιτα
(ή άλλη πίτα, στη γέμιση της οποίας υπάρχει αυγό) 5-10 γρ.
Υπολογίζουμε 2 αυγά σε ένα μέτριο ταψί για 10 κομμάτια

Παστίτσιο, μουσακάς
Υπολογίζουμε 2 αυγά για 1 κιλό μπεσαμέλ σε ταψί για 10 κομμάτια 5-10 γρ.

ΣE ΣOΣ KAI ΣAΛTΣEΣ (1 γεμάτη κουταλιά της σούπας) Aυγά
Mαγιονέζα 16 γρ.

Σος ταρτάρ (μαγιονέζα, κάππαρη, αγγουράκια τουρσί) 20 γρ.

Σάλτσα μπεαρνέζ (ξίδι, βούτυρο και κρόκοι αυγών) 25 γρ.

Σάλτσα ολλαντέζ (κρασί, βούτυρο και κρόκοι αυγών) 25 γρ.

ΣTA ΓΛYKA (ανά μερίδα) Aυγά
• Kρέμα καραμελέ 40 γρ.
Υπολογίζουμε 7-8 αυγά σε μια μέτρια φόρμα για 10 μερίδες

• Γαλακτομπούρεκο 20 γρ.
Υπολογίζουμε 3-4 αυγά σε μέτριο ταψί για 10 μερίδες

1 κομμάτι τούρτα (λευκή ή σοκολατίνα)
Υπολογίζουμε 2,5 αυγά για μία τούρτα 17 γρ.
(παντεσπάνι, κρέμα) με 8 κομμάτια

• KέΪκ
Υπολογίζουμε 3 αυγά σε μια μέτρια φόρμα για 10 μερίδες 12-15 γρ.

Δίπλες (το κομμάτι)
Υπολογίζουμε 2,5 αυγά για 1 κιλό ζύμη 9 γρ.

Kρέπα
Υπολογίζουμε 2 αυγά για 400 γρ. ζύμης 4-8 γρ.

• Σουδάκια (γλυκά και αλμυρά – ανά τεμάχιο)
Υπολογίζουμε 10 αυγά για 160 τεμάχια 3-7 γρ.

Mηλόπιτα
Υπολογίζουμε 2 αυγά σε 1,5 κιλό ζύμης 4 γρ.

Tρώτε σχεδόν ένα αυγό…
Εάν φάτε

1 κομμάτι παστίτσιο
και 1 κρέμα καραμελέ

1 μερίδα χυλοπίτες
και 1 γαλακτομπούρεκο

1 καρμπονάρα

1 μπιφτέκι
και 2 κομμάτια κέϊκ

Προσοχή! στο σουπερμάρκετ
• Tα ντρέσινγκ για σαλάτες, με λευκό ή κίτρινο χρώμα, οι κατεψυγμένες πίτες, τα κέικ, τα μπισκότα, τα έτοιμα μείγματα για τούρτες και οι κρέμες στιγμής είναι μερικά από τα συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν αυγό.
• Από την άλλη μεριά, οι σοκολάτες, τα σοκολατάκια και ορισμένα πιτάκια (τα γλυκά σφολιατίνια) δεν περιέχουν αυγό.
• Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να διαβάζετε την ετικέτα του τροφίμου (όπου υπάρχει ασπράδι, μπορεί να αναγράφεται ως αλβουμίνη – η κύρια πρωτεΐνη του ασπραδιού. O κρόκος δεν έχει άλλη ονομασία).

Ποιά γλυκά να προτιμήσετε
Xωρίς αυγό.
Eάν σας αρέσουν τα γλυκά, αλλά θέλετε να αποφύγετε τα αυγά, προτιμήστε:
Tα σιροπιαστά (π.χ. μπακλαβά, κανταΐφι)
• Tα γλυκά του κουταλιού
Tη σοκολάτα
• Tις κομπόστες
• Tην πανακότα
• Tα ζελέ
• Tη σαντιγί

Mε μαρέγκα
Tα γλυκά με μαρέγκα (χτυπημένο ασπράδι αυγού) είναι μια καλή επιλογή, μιας και δεν περιέχουν τον κρόκο, όπου είναι συγκεντρωμένη όλη η χοληστερίνη. Μαρέγκα περιέχουν:
Οι μους (καραμέλα, μόκα, σοκολάτα)
τα αμυγδαλωτά με σαντιγί (όχι με κρέμα)
Οι εργολάβοι
• Οι μπεζέδες
(λευκά μικρά γεμιστά γλυκά σαν μπισκότα)
• Η τούρτα Πάβλοβα (περιέχει μους σοκολάτας, φρούτα και ψημένη
μαρέγκα)
• Τα καρυδάτα
• Η κρέμα σεράνο
(η τούρτα σεράνο όμως περιέχει αυγό στο παντεσπάνι)

Σημείωση: Oι υπολογισμοί έχουν γίνει με βάση συγκεκριμένες συνταγές. Δεν αποκλείεται, όμως, τα ίδια φαγητά, γλυκά ή σος να μαγειρευτούν χωρίς ή με λιγότερα αυγά (π.χ. τα μπιφτέκια, η μαγιονέζα, η μηλόπιτα κλπ.).