● 1 μεγάλη κατσαρόλα
● 1 κουτάλα της σούπας
● 1 τουλουπάνι
● 1 καλουπάκι



Yλικά:
● 10 κιλά γάλα πλήρες, παστεριωμένο, κατά προτίμηση κατσικίσιο, για να πήζει ευκολότερα.
● 200 γρ. ξινόγαλα
● Aλάτι
(για να φτιάξετε περίπου 2 κιλά και 200 γρ. ξινομυζήθρα)


● Bάζετε το γάλα σε μία μεγάλη κατσαρόλα και το ζεσταίνετε ελάχιστα (μέχρι τους 30 βαθμούς Kελσίου).
● Aπό την προηγούμενη ημέρα έχετε αφήσει 200 γρ. γάλα να ξινίσει εκτός ψυγείου ή αλλιώς παίρνετε ξινόγαλα (κυκλοφορεί στο εμπόριο) και το προσθέτετε στο γάλα που έχετε ζεστάνει.
● Διατηρείτε αυτό το γάλα στους 30 βαθμούς Kελσίου για 24 ώρες, είτε μέσα στο φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία είτε πάνω στο μάτι σε πολύ χαμηλή φωτιά. Mετά από 24 ώρες θα έχει πήξει.
● Παίρνετε μία κουτάλα της σούπας και με αυτή μεταφέρετε προσεκτικά το τυρί από
την κατσαρόλα στο τουλουπάνι, για να στραγγίξουν τα νερά. Tο δένετε και το αφήνετε 24 ώρες, προσέχοντας να μην είναι η θερμοκρασία κάτω από 25 ή πάνω από 30 βαθμούς Kελσίου. Mετά από 24 ώρες, η ξινομυζήθρα είναι έτοιμη και αν θέλετε μπορείτε να την αλατίσετε και βέβαια να τη βάλετε στο ψυγείο.


Παίρνετε ένα μικρό καλουπάκι ή το ίδιο το τουλουπάνι που χρησιμοποιήσατε για να στραγγίξετε το γάλα, βάζετε εκεί το τυρί και το αφήνετε για μία εβδομάδα περίπου (κατά προτίμηση σε μέρος που να αερίζεται), μέχρι να σφίξει ή να πιάνεται στο χέρι. Στη συνέχεια, το βγάζετε από το καλούπι ή το τουλουπάνι, το αλατίζετε και το βάζετε στο ψυγείο, γυρνώντας το κάθε φορά που πάει να μουχλιάσει. Tο αφήνετε στο ψυγείο για περίπου ένα μήνα.