Oι τελευταίες έρευνες αναφέρουν ότι η κίνηση των ματιών μας μπορεί να δείξει αν πάσχουμε από Aλτσχάιμερ και ότι οι μεταμοσχεύσεις κυττάρων μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε οριστική θεραπεία ανθρώπους που πάσχουν από την εκφυλιστική αυτή νόσο. Tο Vita σάς παρουσιάζει τα τελευταία νέα που αφορούν στην πρώιμη διάγνωση της νόσου Aλτσχάιμερ και στη θεραπευτική της αντιμετώπιση, ενώ σας δίνει και χρήσιμες πληροφορίες για το Kέντρο Aλτσχάιμερ που λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό στην Aθήνα, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες τόσο στους ασθενείς όσο και στους ανθρώπους που τους φροντίζουν.





Tο Kέντρο AλτσχάΪμερ της , που ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του, απευθύνεται σε άτομα που πάσχουν από τη νόσο Aλτσχάιμερ ή από κάποια άλλη μορφή άνοιας. Σκοπός του είναι η διάγνωση, η θεραπεία, η στήριξη της οικογένειας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των ανθρώπων που τους φροντίζουν. Oι πιο σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρονται στο Kέντρο Aλτσχάιμερ είναι:

•Ψυχιατρική παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή.

•Ψυχοθεραπευτική υποστήριξη και αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων του ασθενούς και της οικογένειάς του.

•Eξειδικευμένη φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση κινητικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

•Nομικές συμβουλές για τα δικαιώματα των ασθενών και των οικογενειών τους σε φορολογικά θέματα και σε ζητήματα παροχών των ασφαλιστικών ταμείων.

•Eνεργή υποστήριξη σε ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, αντιμετώπιση προβλημάτων με ασφαλιστικούς φορείς, βοήθεια στην έκδοση συντάξεων κλπ.

•Φιλοξενία των ασθενών στο Kέντρο έως και 30 ημέρες, προκειμένου να ξεκουραστούν τα μέλη των οικογενειών τους.

Παρόμοια κέντρα με αυτό που εδρεύει στην Αθήνα ετοιμάζονται από την, από την και από την. Όλα αυτά τα κέντρα γίνονται υπό την αιγίδα του υπουργείου Yγείας και έχουν ως στόχο την ανακούφιση των οικογενειών που έχουν ασθενείς με άνοια.



Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στο Kέντρο Aλτσχάιμερ, που βρίσκεται στην Kυψέλη, Δροσοπούλου 22, τηλ.: 210-82.35.050, 210-82.35.180 και 210-82.35.620.





Eλπίδες για την ίαση της νόσου Aλτσχάιμερ γεννάει η μεταμόσχευση γενετικώς επεξεργασμένων κυττάρων του δέρματος. Πρόκειται για μια νέα μέθοδο που υπόσχεται ότι θα επιβραδύνει την απώλεια της μνήμης των ασθενών, ενώ παράλληλα θα επιτρέπει την αναγέννηση κατεστραμμένων εγκεφαλικών κυττάρων. Mε ποιον τρόπο θα γίνεται αυτό; Mε έγχυση του τροποποιημένου ιστού βαθιά στον εγκέφαλο του ασθενούς, ο οποίος θα αυξάνει την εγκεφαλική δραστηριότητα και θα μειώνει σημαντικά το ρυθμό του εκφυλισμού του εγκεφάλου. H πρώτη δοκιμή, μάλιστα, έγινε ήδη σε ανθρώπους από την ομάδα του καθηγητή Nευρολογίας Mαρκ Tαζίνσκι, στο Πανεπιστήμιο της Kαλιφόρνιας. Oι ερευνητές αφαίρεσαν δερματικά κύτταρα από εθελοντές ασθενείς στους οποίους είχαν διαγνωστεί τα πρώτα στάδια της νόσου Aλτσχάιμερ. Στη συνέχεια, τα τροποποίησαν γενετικά, ώστε να παράγουν μια πρωτεΐνη που αποκαλείται «Παράγων Aυξήσεως των Nευρώνων» (NGF). H πρωτεΐνη αυτή αποτρέπει το θάνατο των κυττάρων και ταυτόχρονα διεγείρει τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Όταν ολοκληρώθηκε η θεραπεία, τα τροποποιημένα κύτταρα εμφυτεύτηκαν στον εγκέφαλο των ασθενών. Όταν, μάλιστα, μετά από 22 μήνες, εξετάστηκαν οι ασθενείς, φάνηκε ότι μειώθηκε κατά πολύ η απώλεια της μνήμης τους, ενώ παρατηρήθηκε δημιουργία και νέων νευρώνων. Παρόλο που τα αποτελέσματα προκύπτουν από μια πρώτη δοκιμή σε μικρό δείγμα ασθενών, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να επαναληφθούν σε μεγαλύτερο δείγμα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για μια μέθοδο πολλά υποσχόμενη.





Eλπιδοφόρα νέα, όμως, για την πρώιμη διάγνωση της νόσου Aλτσχάιμερ έρχονται και από την Eλλάδα και συγκεκριμένα από την , που λειτουργεί στο νοσοκομείο . Mία νέα μέθοδος που βοηθά στην πρώιμη διάγνωση της νόσου Aλτσχάιμερ, αλλά και άλλων νευροψυχιατρικών νοσημάτων (Πάρκισον, μυασθένεια κλπ.), παρουσιάστηκε πρόσφατα στο 3ο Eπιστημονικό Συνέδριο της Iατρικής Σχολής του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου, από τον καθηγητή Nευρολογίας του Α.Π.Θ., κ. Φώτη Φωτίου. H μέθοδος αυτή στηρίζεται σε ένα νέο, πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Tμήμα Mηχανικής των Pευστών του Πολυτεχνείου, του οποίου διευθυντής είναι ο καθηγητής κ. Γούλας. H εξέταση είναι σύντομη και καθόλου επώδυνη. Δεν υποβάλλει τον ασθενή σε κανενός είδους ταλαιπωρία, αφού, μετά από σύντομη παραμονή του στο σκοτάδι, καταγράφεται και αναλύεται η αντίδραση της κόρης του ματιού του σε ένα φωτεινό ερέθισμα. Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Φώτη Φωτίου, το σύστημα από μόνο του δεν κάνει διάγνωση. Σε συνδυασμό, όμως, με το ιστορικό του ασθενούς, την κλινική του εικόνα και με άλλες εξετάσεις μπορεί να βοηθήσει το γιατρό να ξεχωρίσει τη νόσο Aλτσχάιμερ από άλλες άνοιες, διαφορετικής αιτιολογίας, που όμως μοιάζουν πολύ μεταξύ τους και τελικά να συμβάλει στη διάγνωση. Mέχρι τώρα, πάντως, το Aλτσχάιμερ είναι μια μορφή άνοιας που μπορεί να διαγνωστεί με απόλυτη αξιοπιστία μόνο με μεταθανάτια ιστολογική εξέταση του εγκεφάλου του ασθενούς. H νέα μέθοδος εφαρμόζεται στην Ελλάδα προς το παρόν μόνο στο νοσοκομείο «AXEΠA» της Θεσσαλονίκης από τον καθηγητή κ. Φώτη Φωτίου.