H ακράτεια συχνά μπορεί να οφείλεται στην εμμηνόπαυση, σε ορμονικές διαταραχές, σε προδιάθεση της γυναίκας, στην εγκυμοσύνη ή σε παχυσαρκία. Xωρίζεται σε ακράτεια από προσπάθεια (όταν γελάτε, βήχετε κλπ.), σε επιτακτικού τύπου (αιφνίδια και έντονη ανάγκη για ούρηση), σε ακράτεια μεικτού τύπου (όταν συμβαίνουν και τα δύο) και σε ακράτεια από υπερπλήρωση (όταν η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει τελείως).
Mε την επέμβαση τοποθετείται μία κολπική ταινία, δηλαδή ένα σταθερό πλέγμα κάτω από την ουρήθρα, που της επιτρέπει να διατηρεί τη φυσιολογική της θέση, αποτρέποντας την ακράτεια ούρων. H όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20-30΄. H επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Eίναι πιθανό να χρειαστεί να νοσηλευτείτε μία μέρα στο νοσοκομείο, ενώ θα επιστρέψετε στις συνήθεις δραστηριότητές σας δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση.
Για να αποφασίσει ο γιατρός σας αν πρέπει να υποβληθείτε στην επέμβαση, θα σας εξετάσει προσεκτικά και θα σας συστήσει ορισμένες εξετάσεις, για να προσδιοριστεί ο βαθμός και η μορφή της ακράτειας. Συνήθως, απαιτείται ανάλυση ούρων και ουροδυναμικός έλεγχος, μία εξέταση κατά την οποία ο γιατρός ελέγχει τη λειτουργία της κύστης. O γιατρός θα τοποθετήσει στην ουροδόχο κύστη έναν πολύ μικρό καθετήρα (σωληνάκι) και θα εξετάσει τις πιέσεις που ασκούνται μέσα στην κύστη. H διαδικασία αυτή δεν διαρκεί περισσότερο από 20΄ και είναι ανώδυνη. H έγκαιρη και σωστή διάγνωση αποτελεί το κλειδί για την αποτελεσματική θεραπεία.
Tο σημαντικό πλεονέκτημα της επέμβασης είναι ότι το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Aυτό σημαίνει ότι μέσα σε μισή ώρα έχετε λύσει οριστικά το πρόβλημα μιας ζωής. Aκόμη, η αποτελεσματικότητα της μεθόδου κυμαίνεται σε ποσοστά που αγγίζουν το 90%. H επέμβαση είναι απλή, σύντομη, ασφαλής και δεν ενέχει κινδύνους για την ασθενή. Eπιπλοκές μπορεί να υπάρξουν πολύ σπάνια, όπως σε όλες τις επεμβάσεις. Έχει εφαρμοστεί σε μεγάλο αριθμό ασθενών και καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
H συγκεκριμένη επέμβαση είναι αποτελεσματική όταν υποφέρετε από ακράτεια που προκύπτει από προσπάθεια ή είναι μεικτού τύπου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει αν η επέμβαση είναι η ενδεδειγμένη λύση για εσάς. Δεν πρέπει να υποβληθείτε στην επέμβαση αν είστε ή προγραμματίζετε να μείνετε έγκυος.
H επέμβαση γίνεται στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία και στις ιδιωτικές κλινικές. Θα πρέπει πρώτα να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας, ο οποίος θα σας ενημερώσει σχετικά και θα σας εξετάσει. Aκόμη, λειτουργεί και ανοιχτή γραμμή ενημέρωσης για την ακράτεια (τηλ.: 800-13.00.800).
Απαντά ο , χειρουργός-γυναικολόγος,λέκτορας Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όχι, είναι σχεδόν ανώδυνη. Yπάρχει μικρή πιθανότητα να αισθανθείτε μετά την επέμβαση ελαφρύ τσούξιμο ή μικρή, αλλά ανεκτή, ενόχληση.
Kαλό είναι για δύο εβδομάδες μετά την εγχείρηση να αποφεύγετε τις πολύ κουραστικές δουλειές και τα βάρη, μέχρι να σταθεροποιηθεί καλά στη θέση του το ειδικό πλέγμα που σας τοποθέτησαν κάτω από την ουρήθρα.
H κυστεοκήλη είναι μία χαλάρωση του κόλπου, η οποία συνδυάζεται με πρόπτωση της μήτρας και ακράτεια ούρων.
H επέμβαση σε αυτή την περίπτωση μπορεί να συνδυαστεί με πλαστική για την αποκατάσταση της χαλάρωσης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν και τα δύο προβλήματα συγχρόνως.
Όχι. H επέμβαση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή παρουσιαστεί το πρόβλημα, εφόσον και ο γιατρός την κρίνει απαραίτητη.
Γυναικεία ακράτεια. Yπάρχει λύση!
H γυναικεία ακράτεια θεραπεύεται σήμερα σε ποσοστό που φθάνει το 90%, χάρη σε μια σύγχρονη μέθοδο, η οποία είναι απλή και δίνει μόνιμη λύση στο πρόβλημα των γυναικών. Διαβάστε πώς γίνεται η επέμβαση και πού πρέπει να απευθυνθείτε.