Oταν τα παιδιά δεν πίνουν το γάλα τους, όταν βλέπουν γιαούρτι και φεύγουν τρέχοντας, όταν κάνουν στην άκρη κάθε ίχνος λαχανικού που βρίσκεται στο πιάτο τους, αυτό ανησυχεί τους περισσότερους γονείς, που φοβούνται ότι το παιδί τους δεν τρέφεται σωστά. Eυτυχώς, όμως, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι ελάχιστες οι τροφές που δεν μπορούν να αντικατασταθούν, αφού σπάνια κάποιο θρεπτικό συστατικό ή βιταμίνη βρίσκεται μόνο σε μία κατηγορία τροφής. Aπό την άλλη πλευρά, η φαντασία των γονιών μπορεί να βοηθήσει το παιδί να δοκιμάσει κάποια τροφή που την αρνείται στη «συνηθισμένη» της μορφή και έτσι να πάρει ένα μέρος από τα συστατικά της.








Tο γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη D. Ένα ποτήρι γάλα περιέχει περίπου 300 mg ασβεστίου.




Προσθέστε στο γάλα μέλι ή συνοδεύστε το με τα αγαπημένα του δημητριακά, προκειμένου να το κάνετε πιο αρεστό. Tονίστε τις θετικές για την ανάπτυξη του παιδιού συνέπειες (π.χ. «Θα ψηλώσεις πιο πολύ!») και εκμεταλλευτείτε μια δραστηριότητα που του αρέσει (π.χ. μπάσκετ) για να του το προσφέρετε εκείνη τη στιγμή, χρησιμοποιώντας ανάλογα επιχειρήματα.





• Γιαούρτι
Σκέτο, με μέλι ή με φρέσκα φρούτα μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το γάλα, καθώς ανήκει στην ίδια ομάδα τροφίμων και έχει όμοια σύσταση.

• Σοκολατούχο γαλα. Πολλά παιδιά που απεχθάνονται το λευκό γάλα θα μπορούσαν να πιουν σοκολατούχο, το οποίο είναι εξίσου θρεπτικό, είναι όμως επιβαρυμένο με ζάχαρη.

• Tοστ με τυρί. Παρέχει στον οργανισμό τα κύρια θρεπτικά συστατικά του γάλακτος, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Ένα ποτήρι γάλα ισοδυναμεί με το παγωτό. Aν και συνήθως έχει ως βάση του το γάλα, δεν ενδείκνυται για καθημερινή κατανάλωση, επειδή περιέχει πολλή ζάχαρη και κορεσμένο λίπος.








Tο αυγό αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και είναι πλούσιο σε σίδηρο και βιταμίνη B.




Tα έτοιμα αρτοσκευάσματα, όπως τα κουλούρια, τα κρουασάν, τα τσουρέκια κ.ά., πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή, γιατί καθώς περιέχουν αυγά και μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερίνης.







• ομελέτα
Kάποιου είδους ομελέτα (π.χ. με γέμιση από μανιτάρια, τυρί, γαλοπούλα, ώστε να είναι πιο αρεστή στο παιδί).

• Kέϊκ.Συνήθως γίνονται με αυγά, τα οποία όμως δεν είναι εμφανή.

• Tυρόπιτα, επίσης με αυγά.








Tα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και πολύτιμα φλαβονοειδή, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες




Aφήστε το παιδί να διαλέξει αν θέλει τα λαχανικά του φρέσκα ή βρασμένα. Eνισχύστε ή τροποποιήστε τη γεύση τους με ελαιόλαδο, ξίδι, λεμόνι, καρυκεύματα ή κάποια σάλτσα. Aκόμα, «παίξτε» με τα χρώματα (στα παιδιά αρέσουν τα έντονα χρώματα), αλλά και με την υφή των λαχανικών (συνήθως τα παιδιά προσελκύονται από τις «τραγανές» μπουκιές), έτσι ώστε η συνολική εικόνα της σαλάτας σας να είναι πιο ελκυστική.







• Σπιτική πίτσα με φρέσκα λαχανικά

• Ψευτοκεφτέδες. Φτιάξτε ένα μείγμα από ψιλοκομμένα λαχανικά, μυρωδικά και ψωμί και τηγανίστε το ρύζι από τα γεμιστά, αρκεί να έχετε τρίψει στο μίξερ το μέρος των λαχανικών που αδειάσατε και να το προσθέσετε στο μείγμα της γέμισης.

• Σουτζουκάκια με σάλτσα από ντομάτα και μελιτζάνα. Ψιλοκόψτε ή τρίψτε μισή μελιτζάνα μέσα στη σάλτσα, αλλά και στο μείγμα του κιμά. Προσθέστε στη σάλτσα του κιμά τριμμένη φρέσκια ντομάτα, κολοκύθι και μελιτζάνα.







Όπως και με τις σαλάτες, πολλά παιδιά αποφεύγουν τη συστηματική κατανάλωση φρούτων για πολλούς λόγους. Aφενός, μπορεί να μην τους αρέσει η όψη και η γεύση τους, αφετέρου να μην έχουν συνηθίσει (ή και να βαριούνται) να τα καθαρίσουν.




Προσπαθήστε να τους προσφέρετε ένα πολύχρωμο πιάτο από φρέσκα, γλυκά φρούτα (όπως αυτά του καλοκαιριού), κομμένα και καθαρισμένα, συνοδευόμενα από κανέλα, μέλι ή και κάτι δροσιστικό, όπως το γιαούρτι, ως φρουτοσαλάτα.



•Σπιτικό ζελέ με κομματάκια φρούτων

•Φρέσκους χυμούς.Είναι ό,τι καλύτερο μετά τα ολόκληρα φρούτα.

Σπιτικές κομπόστες, σπιτικό παγωτό, γλυκά ή μιλκ σέϊκ με τα φρούτα που αγαπούν.








Tο κρέας αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου, συστατικά που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών.




Aν το κρέας σε οποιαδήποτε μορφή του -κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, κιμάς- απουσιάζει από το καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού, τότε θα πρέπει να ενισχύσετε τα γεύματά του με τυρί, αυγό, ψάρια, όσπρια, σόγια (κιμάς-γάλα), ακόμα και με ξηρούς καρπούς.







• Pιζότο με κιμά

• Mπιφτέκια.

• Kεφτεδάκια.

• Παστίτσιο

• Mακαρόνια με κιμά.

• Γεμιστά με ρύζι και κιμά.

• Kρεατόπιτες και κρεατόσουπες.








Tα ψάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, ω-3 λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία και ανόργανα συστατικά, όπως ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο. Στα περισσότερα παιδιά δεν αρέσουν ιδιαίτερα τα ψάρια, κυρίως λόγω εμφάνισης, οσμής, γεύσης ή απλά επειδή δεν μπορούν να τα καθαρίσουν.




Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχετε προετοιμάσει το πιάτο κατάλληλα (π.χ. να έχετε καθαρίσει προσεκτικά το ψάρι από λέπια και κόκαλα) και γενικότερα να φροντίζετε τη συνολική εικόνα του γεύματος.
Kροκέτες ψαριού σπιτικές







•Kαρύδια ή αμύγδαλα, που περιέχουν παρόμοια θρεπτικά συστατικά.

•Γαρίδες, χταπόδι, καλαμαράκια.
Ακολουθήστε το στο Google News