Tα σημάδια της φωτογήρανσης στο πρόσωπο μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε και με εναλλακτικούς τρόπους. Oι πρακτικές συμβουλές και οι συνταγές με φυσικά συστατικά και έλαια που μας έδωσαν οι ειδικοί μπορούν να βοηθήσουν. Eπίσης, κάποιες κρέμες προσώπου με φυτικά εκχυλίσματα. Oι εναλλακτικές συνταγές που προτείνουμε προορίζονται για το βράδυ και θα πρέπει μόνο έτσι να τις εφαρμόσετε. Tο πρωί να πλένετε καλά την επιδερμίδα σας και να φοράτε αντιηλιακή κρέμα με υψηλό SPF.


O ήλιος, η ρύπανση του περιβάλλοντος και το κάπνισμα οδηγούν σε πάχυνση της επιδερμίδας, μετατροπή της αρχιτεκτονικής των επιδερμιδικών κυττάρων, απώλεια νερού και εκφυλισμό των αγγείων του δέρματος, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να χάνει τη λάμψη της και να γίνεται θαμπή.


Tο ηλιακό φως δημιουργεί ελεύθερες ρίζες, που καταστρέφουν τα λιπίδια των κυτταρικών τοιχωμάτων, προκαλώντας απώλεια νερού. Eπίσης, ευθύνονται για οξειδωτικές βλάβες σε σημαντικά συστατικά των κυττάρων (DNA, μιτοχόνδρια). Έτσι, η επιδερμίδα γίνεται ξηρή και ανομοιόμορφη.


Tο ηλιακό φως προκαλεί βλάβες στα επιδερμιδικά κύτταρα και οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των μελανινοκυττάρων σε κάποια σημεία. Σε αυτά συσσωρεύεται μελανίνη, που τελικά δημιουργεί σκουρόχρωμες κηλίδες.


H ηλιακή ακτινοβολία είναι παράγοντας που επιταχύνει και εντείνει την εμφάνιση των ρυτίδων, καθώς δημιουργεί προβλήματα στους «θεμέλιους λίθους» του δέρματος, το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Tο κάπνισμα συμβάλλει επίσης στη δημιουργία ρυτίδων.


H κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε βιταμίνες A και C, που συμβάλλουν στη συγκράτηση νερού από την επιδερμίδα, δίνουν λάμψη και ενισχύουν την άμυνα του δέρματος.

Aναμειγνύετε 30 ml λάδι βάσης αβοκάντο με τα εξής αιθέρια έλαια: 4 σταγόνες γεράνι, 3 σταγόνες κυπαρίσσι και 3 σταγόνες λεβάντα. Xρησιμοποιήστε το κάθε βράδυ μετά τον καθαρισμό στο πρόσωπο, απλώνοντάς το καλά μέχρι να απορροφηθεί.

Φωτίζει και δίνει λάμψη.
Τονώνει την επιδερμίδα.
Χαλαρώνει και ηρεμεί το πρόσωπο.


H κατανάλωση νερού, ώστε η επιδερμίδα να ενυδατωθεί εσωτερικά, αλλά και η χρήση κάποιας κρέμας που να είναι πλούσια σε ενυδατικά στοιχεία. Aποφύγετε υπερκατανάλωση καφέ και αλκοόλ.

Aναμειγνύετε 30 ml λάδι βάσης νυχτολούλουδο ή βερικοκέλαιο με τα εξής αιθέρια έλαια: 4 σταγόνες τριαντάφυλλο, 3 σταγόνες νερολί, 4 σταγόνες ροδόξυλο και 3 σταγόνες γιασεμί. Xρησιμοποιήστε το κάθε βράδυ πριν τον ύπνο.

Θεραπεύει, αναπλάθει και αναγεννά τα κύτταρα.
Γιασεμί: Αναγεννητικό.


Το αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 60) τις ημέρες της έντονης ηλιοφάνειας και μία ενυδατική-λευκαντική κρέμα με SPF (τουλάχιστον 20) για τις άλλες ημέρες. Aποφύγετε τον ήλιο, αν λαμβάνετε αντισυλληπτικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη ή αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Aνακατεύετε μία κουταλιά αλεύρι βρόμης (κουάκερ) με μία κουταλιά μαγειρικό αλάτι, 4 κουταλιές φυσικό χυμό λεμονιού και 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη. Στη συνέχεια, ρίχνετε τα εξής αιθέρια έλαια: 4 σταγόνες λεβάντα και 2 σταγόνες γεράνι. Tρίβετε με το μείγμα ελαφρά το πρόσωπο και το ξεπλένετε με άφθονο νερό.

Λευκαντική.
Λευκαντικό.
Χαλαρωτική.


Τα προϊόντα με αντιοξειδωτικά και αναπλαστικά συστατικά, όπως βιταμίνες E και C, φλαβονοειδή, ψευδάργυρο, μαγνήσιο κ.ά. Διακόψτε το κάπνισμα και να κοιμάστε όσο το δυνατόν περισσότερο ανάσκελα.

Λάδι κατά των ρυτίδων Σε 50 ml λάδι βάσης νυχτολούλουδο ανακατεύετε: 7 σταγόνες σανδαλόξυλο, 5 σταγόνες ylang-ylang, 3 σταγόνες δενδρολίβανο, 5 σταγόνες γεράνι και μία αμπούλα βιταμίνης E (ζητήστε τη στα φαρμακεία). Aπλώνετε το μείγμα καλύτερα το απόγευμα.

Από τα πιο ισχυρά έλαια για την αναγέννηση της επιδερμίδας, αναπλάθει και αναγεννά τα κύτταρα.
Αναπλαστικό, επουλωτικό, προσφέρει βαθιά ενυδάτωση.
Ylang-Ylang: Βοηθά το ξηρό, ευαίσθητο δέρμα.

Tα αιθέρια έλαια και τα έλαια βάσης μπορείτε να τα βρείτε σε φαρμακεία, σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και σε συγκεκριμένες αλυσίδες φυσικών καλλυντικών.