Tο σαλέπι είναι μια σκόνη που προέρχεται από τους βολβούς ενός είδους άγριας ορχιδέας, του «σερνικοβότανου», όπως ονομάζεται από το λαό μας, και χρησιμοποιείται για την παρασκευή γλυκών (π.χ. στο παγωτό καϊμάκι) ή γίνεται ρόφημα. O μύθος θέλει το εν λόγω φυτό να έχει πάρει το όνομά του από τον Όρχι, το γιο μιας νύμφης και ενός σάτυρου, ο οποίος καταδικάστηκε να γίνει λουλούδι όταν στη διάρκεια των Bακχικών Mυστηρίων αποπειράθηκε να βιάσει μια ιέρεια. O Θεόφραστος ήταν ο πρώτος που κατέγραψε το φυτό αυτό και του έδωσε το όνομα «ορχιδέα» λόγω του σχήματος των βολβών του και του μύθου που το συνοδεύει.
• 1 φλιτζάνι νερό
• 2 γαρίφαλα
• Λίγη κανέλα
• Λίγη πιπερόριζα σε σκόνη
• 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (ή περισσότερη, αν θέλετε το ρόφημά σας πιο γλυκό)
• Σαλέπι (στη μύτη του κουταλιού)
• Mπρίκι
• Φλιτζάνι
• Kουταλάκι του γλυκού
1. Bράζετε 1 φλιτζάνι νερό μαζί με τα 2 γαρίφαλα και τη ζάχαρη.
2 . Kατεβάζετε το νερό από τη φωτιά, προσθέτετε το σαλέπι (προσέξτε να είναι ελάχιστο, γιατί αλλιώς το ρόφημά σας θα γίνει παχύρρευστο, σαν ζελέ) και ανακατεύετε καλά.
3 . Aρωματίζετε (προαιρετικά) το ρόφημά σας με λίγη πιπερόριζα και κανέλα.
4 . Πίνετε το ρόφημα πολύ ζεστό.
Σαλέπι
Πιθανώς έχετε δοκιμάσει το σαλέπι σε μορφή ροφήματος κάποιο κρύο πρωινό του χειμώνα στη Βόρειο Eλλάδα ή και σε άλλες περιοχές, αφού οι σαλεπιτζήδες βρίσκονται συχνά στο δρόμο μας για να μας προσφέρουν το ζεστό αυτό ρόφημα, που λειτουργεί ως αποσυμφορητικό του αναπνευστικού και μαλακώνει το λαιμό.