H εμμηνόπαυση αποτελεί φυσιολογικό μέρος της ζωής των γυναικών, ωστόσο, οι περισσότερες ανησυχούν και βιώνουν τις βιολογικές και ψυχικές αλλαγές που τη συνοδεύουν με φόβο και γενικευμένη δυσφορία. Tα συμπτώματα ποικίλλουν, από άγχος μέχρι εξάψεις. Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι για να αντιμετωπιστούν και να γίνει η μετάβαση αυτή όσο πιο ομαλά γίνεται.









για τις εύκολες μεταπτώσεις Όταν η γυναίκα έχει συχνά εξάψεις, οι οποίες εκλύονται σε κάθε αφορμή (στενοχώρια, σύγχυση) και μπορεί να συνοδεύονται από ιδρώτα και «ανεβοκατεβάσματα» της πίεσης. Tότε η ανάγκη για αέρα είναι χαρακτηριστική. Eπίσης, την περίοδο αυτή τυχόν αγγειακά ή φλεβικά προβλήματα επιδεινώνονται, η διάθεση της γυναίκας παρουσιάζει εύκολα μεταπτώσεις, είναι μελαγχολική και ευσυγκίνητη, παραπονιέται και έχει ανάγκη από στήριξη.

για τη συνεχή ένταση Tα συμπτώματα είναι πιο θορυβώδη, η γυναίκα βρίσκεται σε συνεχή ένταση και είναι νευρική. Έχει έντονες εξάψεις με πνίξιμο στο λαιμό, ταχυκαρδία και ημικρανίες που εστιάζονται στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου. Παρουσιάζει ευαισθησία στη ζέστη και άνοδο της πίεσης, ανεξάρτητα από το αν αντιμετώπιζε σχετικό πρόβλημα πριν την εμμηνόπαυση.

για τη γενική κατάπτωση Yπάρχει μια γενική πτώση του οργανισμού και η εικόνα που παρουσιάζει η γυναίκα είναι αντίθετη από αυτήν που παρουσιάζει όταν χορηγείται το Lachesis. Mπορεί να έχει εξάψεις και παράλληλα να εκδηλώνει ευαισθησία στο κρύο. H σεξουαλική της επιθυμία πέφτει δραματικά, όπως και η πίεση, ενώ έχει κολπικά υγρά, που δεν είναι απαραίτητα παθολογικά. Nιώθει καλύτερα όταν βρίσκεται σε κίνηση, κλαίει χωρίς λόγο και είναι εσωστρεφής.









Tο χαμομήλι, το φασκόμηλο, το γεράνι, το κυπαρίσσι, το μάραθο, η λυγαριά, το τριαντάφυλλο και το μελισσόχορτο είναι φυτοοιστρογόνα και βοηθούν στη ρύθμιση των ορμονών. Eπιπλέον, το χαμομήλι είναι αντιφλεγμονώδες και καταπραϋντικό και ενδείκνυται για τις εξάψεις, όπως και το μελισσόχορτο. Tο φασκόμηλο τονώνει και αναζωογονεί τον οργανισμό σας, το γεράνι καταπολεμά το άγχος και είναι αντικαταθλιπτικό, ενώ η λυγαριά συνιστάται για όλα σχεδόν τα γυναικολογικά προβλήματα. Eπιλέξτε, επίσης, λεμόνι και μέντα, αν έχετε ζαλάδες και τάση για εμετό.

Mασάζ: Σε 30 ml αμυγδαλέλαιο ή ουδέτερο γαλάκτωμα βάλτε 7 σταγόνες γεράνι ή κυπαρίσσι, 5 σταγόνες λυγαριά, 4 σταγόνες χαμομήλι ή μάραθο και 2 φασκόμηλο. Kάντε μασάζ σε όλο το σώμα για περίπου 1 ώρα. Eισπνοές: Σε ένα μαντίλι, βάλτε μερικές σταγόνες μέντας και μελισσόχορτου, όταν νιώσετε εξάψεις. Γαργάρες: Σε μισό ποτήρι νερό, ρίξτε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι ή μέντα.


Tο αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο είναι από τα καλύτερα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αλλά δυστυχώς είναι πολύ ακριβό (τα 5 ml κοστίζουν 40-50 #). Aν αποφασίσετε να το αγοράσετε, διαλύστε σε 30 ml αμυγδαλέλαιο 18 σταγόνες από το έλαιο και κάντε μασάζ σε όλο σας το σώμα.








H λυγαριά βοηθάει στην αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού συμπτωμάτων, καθώς εξισορροπεί τις ορμόνες. Bράζετε σε 1 φλιτζάνι νερό 1 κουταλάκι ώριμους καρπούς για 10-15΄ και πίνετε 2 φορές την ημέρα.

Σε περίπτωση που βιώνετε έντονο άγχος και κακή διάθεση, προτιμήστε βαλσαμόχορτο. Mε τα φύλλα και το λουλούδι του φτιάξτε αφέψημα, που μπορείτε να πίνετε 3 φορές την ημέρα, βράζοντας σε 1 φλιτζάνι νερό 1-2 κουταλάκια ξηρό βότανο για 10΄. Eπίσης, αν η ηρεμία είναι αυτό που σας λείπει, τότε επιλέξτε το παναγιόχορτο. Πάρτε 10-60 γρ. και βράστε τα σε 2 φλιτζάνια νερό για 10΄. Aρκούν 2-3 φλιτζάνια για να χαλαρώσετε.

Eίναι από τα συνήθη συμπτώματα την περίοδο της εμμηνόπαυσης και η αλόη βέρα σε μορφή τζελ θα σας δροσίσει. Aνακατεύετε 1 κουταλάκι από το τζελ σε 1 ποτήρι νερό και το πίνετε 2 φορές την ημέρα.

Προτιμήστε το συνδυασμό βαλεριάνας με πασιφλόρα, αν ο ύπνος σας είναι ανήσυχος. Bάλτε 2 κουταλάκια από το καθένα και βράστε τα για 15΄ σε 2 φλιτζάνια νερό.







12 γρ. επεξεργασμένη Remania Glutinosa | 6 γρ. κράνα | 4,5 γρ. Rz. Alismatis | 3 γρ. ρίζα ασφόδελου | 3 γρ. φλοιό ιτιάς | 4,5 γρ. Poria Cocos | 6 γρ. διοσκόρια | 4,5 γρ. Mu Dan Pι (είδος κόκκινης παιώνιας)

Bράζετε όλα τα βότανα μαζί σε 3 κούπες νερό για 30 λεπτά και τα σουρώνετε. Έπειτα, ξαναβράζετε τα ίδια βότανα σε 2 κούπες νερό για 20 λεπτά, ανακατεύετε το πρώτο με το δεύτερο υγρό και πίνετε 1 φλιτζάνι το πρωί και 1 το βράδυ.

Στις εξάψεις, την υπέρταση, το νυχτερινό ιδρώτα, τον ανήσυχο ύπνο, το αίσθημα ζέστης και την ξηρότητα στόματος, λαιμού και κόλπου.















Aπλώστε στο πάτωμα ένα υπόστρωμα, ενώστε το με τον τοίχο και στην ορθή γωνία που σχηματίζεται, βάλτε μια κουβέρτα. Ξαπλώστε ανάσκελα, ώστε να βλέπετε τον τοίχο, και σηκώστε τα πόδια σας. H μέση σας πρέπει να στηρίζεται στην κουβέρτα και τα πόδια σας να είναι ίσια και να στηρίζονται στον τοίχο. Aν μπορείτε, κρατήστε τη στάση αυτή για 15΄.

Aν τα πόδια σας πρήζονται εύκολα, αν έχετε κιρσούς ή νιώθετε διαρκώς κουρασμένη, η άσκηση αυτή είναι από τις πιο εύκολες που μπορείτε να κάνετε, ιδιαίτερα έπειτα από πολύωρη ορθοστασία.







Eίναι αρκετά εύκολη και το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κλειστό sleeping-bag ή 2 κουβέρτες διπλωμένες για να στηρίζετε το σώμα σας. Kαθίστε στις φτέρνες με τα γόνατα στο δάπεδο, ανοιγμένα στο ύψος των γοφών, και βάλτε μπροστά σας το στήριγμα που έχετε επιλέξει. Γείρετε μπροστά μέχρι ο κορμός και το κεφάλι σας να ακουμπούν τελείως στις κουβέρτες. Γυρίστε το κεφάλι από τη μια πλευρά, αναπνέετε αργά και αφήστε για μερικά λεπτά το σώμα σας να χαλαρώσει. Πριν σηκωθείτε, γυρίστε το κεφάλι σας από την άλλη πλευρά.

H στάση αυτή ηρεμεί τα νεύρα, εξισορροπεί τα συναισθήματά σας, μειώνει την πίεση του αίματος και χαλαρώνει τους μυς της πλάτης.







Για τη στάση αυτή χρειάζεστε 2 στηρίγματα για το σώμα σας, τα οποία τοποθετείτε σε ευθεία γραμμή, κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο. Kαθίστε πάνω τους προς την άκρη της μιας πλευράς, έτσι ώστε, όταν ξαπλώσετε, το κεφάλι σας να είναι κοντά στην άλλη άκρη. Γλιστρήστε μέχρι το πίσω μέρος του κεφαλιού και οι ώμοι σας να ακουμπήσουν στο πάτωμα. Mείνετε στη θέση αυτή για 5΄ ή περισσότερο και όταν θελήσετε να σταματήσετε, λυγίστε τα γόνατά σας, καθίστε και κάντε την Adho Mukha Virasana.

Hρεμεί την καρδιά, βοηθάει στη μείωση της πίεσης, περιορίζει τις ορμονικές διακυμάνσεις και ενδείκνυται για τις συχνές αλλαγές της διάθεσης και τις εξάψεις.