Tο ξηρό κλίμα του καλοκαιριού, ο ήλιος και η έντονη εφίδρωση προκαλούν αυξημένη απώλεια νερού από το δέρμα και τελικά αφυδάτωση και ξηρότητα της επιδερμίδας.





πλούσια σε λιπαρά οξέα που σέβονται το pH του δέρματος και κάνουν λίγο αφρό ή ένα απαλό ενυδατικό γαλάκτωμα καθαρισμού.

(αν το δέρμα σας είναι μεικτό ή λιπαρό τις άλλες εποχές) ή κρέμες (αν το δέρμα σας είναι κανονικό) που θα είναι πολύ ενισχυμένα σε νερό και ενυδατικούς παράγοντες, κατάλληλα για αφυδατωμένες επιδερμίδες. Για ακόμη πιο εντατική φροντίδα ενυδάτωσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα για κάποιο διάστημα και ένα serum ενυδάτωσης (οπότε απλώνετε πρώτα το serum και από πάνω την κρέμα).

1-2 φορές την εβδομάδα, που θα εφαρμόζετε μετά τον καθαρισμό.

καθημερινά αρκετό νερό (τουλάχιστον 8-10 ποτήρια).









H λιπαρότητα (σμηγματόρροια) είναι μεγαλύτερη μετά τη συνεχή έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη, καθώς και λόγω της έντονης εφίδρωσης που συνήθως αντιμετωπίζουμε το καλοκαίρι. Kαθώς, λοιπόν, η λιπαρότητα αυξάνει, μπορεί να φράξουν οι πόροι των σμηγματογόνων αδένων και να εμφανιστούν τα γνωστά μαύρα ή λευκά στίγματα.





που ξεμπλοκάρει τους πόρους και καθαρίζει την επιδερμίδα 2 φορές την ημέρα (πρωί/βράδυ).

μία φορά την ημέρα.

που περιέχει υδροξυοξέα (AHA), γαλακτικό αμμώνιο ή σαλικυλικό οξύ – ευνοεί την ελαφρά απολέπιση της επιδερμίδας και ρυθμίζει την έκκριση του σμήγματος.

και καθαρισμού των πόρων 1-2 φορές την εβδομάδα.



Mια ακόμη βοήθεια στο ιατρείο. Kαθαρισμός με το ειδικό εργαλείο για την αφαίρεση των μαύρων στιγμάτων 1 φορά το μήνα για 2 μήνες. Eπίσης, ο δερματολόγος σας και μόνο μπορεί να σας συστήσει και κάποια κρέμα κατά της λιπαρότητας και της ακμής με τρετινοΐνη για το βράδυ.









Oι πανάδες (μελαγχρωματικές κηλίδες) συνήθως εμφανίζονται μετά το καλοκαίρι στο πρόσωπο, καθότι στην εμφάνισή τους συμβάλλει η επίδραση της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας. Σχετίζονται όμως και με άλλους παράγοντες, π.χ. κληρονομικότητα και λήψη αντισυλλυπτικών χαπιών.





και προϊόντων με καθαρή βιταμίνη C, κυρίως τη νύχτα, καθώς και προϊόντων που προκαλούν ελαφρά απολέπιση της επιδερμίδας.

όσο είναι ακόμη δυνατός ο ήλιος, με SPF 50 και όλο το χρόνο με κάποιο προϊόν με SPF 20-30 τουλάχιστον.



Δραστικές λευκαντικές κρέμες δημιουργούνται στο φαρμακείο με συνταγή του δερματολόγου. Συνήθως περιέχουν ουσίες όπως υδροκινόνη (συστατικό που συνταγογραφείται αυστηρά πλέον από δερματολόγο), τοπικά ρετινοειδή, AHA κ.ά. Eπίσης, χημικά πίλινγκ με TCA ή AHA μπορεί να γίνουν στο ιατρείο με στόχο την απολέπιση της επιδερμίδας και το σταδιακό αποχρωματισμό της.