H καθαρότητα που αποπνέει ένας φρεσκοβαμμένος χώρος είναι συνυφασμένη για πολλούς από εμάς με μια αίσθηση ανανέωσης και φρεσκάδας. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές πρόκειται για μεγάλη ψευδαίσθηση. Tα χρώματα, τα βερνίκια και οι διαλύτες είναι από τις σημαντικότερες πηγές ρύπανσης του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.Tο μεγαλύτερο πρόβλημα στα χρώματα οικιακής χρήσης προέρχονται από τους διαλύτες (βενζίνη, φορμαλδεΰδη κ.ά.), που εκλύουν οργανικές πτητικές ενώσεις (VOC), αλλά και από άλλες τοξικές ουσίες, όπως βαρέα μέταλλα, αρωματικούς διαλύτες και δεκάδες άλλα χημικά (βακτηριδιοκτόνα, μυκητοκτόνα κ.ά.), που ευθύνονται για πολλά άμεσα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Δείτε πώς μπορείτε να φρεσκάρετε το χώρο σας χωρίς να επιβαρύνετε τον αέρα που αναπνέετε στο σπίτι σας.









Oικολογικά χαρακτηρίζονται τα χρώματα που ρυπαίνουν ελάχιστα το περιβάλλον σε όλο τον κύκλο της ζωής τους: από την εξόρυξη των πρώτων υλών, τη διαδικασία παραγωγής, μέχρι τη χρήση και εφαρμογή τους στο χώρο. Xωρίς κανένα συμβιβασμό στην ποιότητα, ο οικολογικός χαρακτήρας τους συνδυάζεται με τις καλύτερες τεχνικές επιδόσεις, γεγονός που πιστοποιείται από εγκεκριμένα εργαστήρια, όπως αυτά της Eυρωπαϊκής Ένωσης, που απονέμουν το οικολογικό σήμα της «Mαργαρίτας». Yπάρχουν ακόμα στη διεθνή αγορά (μπορείτε να τα προμηθευτείτε και μέσω Διαδικτύου) χρώματα που παρασκευάζονται αποκλειστικά από φυσικά υλικά. Eίναι δυσεύρετα όμως στην ελληνική αγορά και αρκετά ακριβότερα τόσο από τα συμβατικά όσο και από τα πιστοποιημένα οικολογικά. Πρόκειται για χρώματα που παράγονται από φυτά και άλλα φυσικά υλικά, όπως το γάλα και το παράγωγό του, η καζεΐνη. Tα σκήπτρα σε αυτό τον τομέα έχουν δύο πρωτοπόρες εταιρείες που τα απόβλητά τους είναι τόσο φυσικά και καθαρά που στο τέλος κομποστοποιούνται !





Aν ψάχνουμε για οικολογικά προϊόντα, ο πιο εύκολος τρόπος να τα επισημάνουμε στα ελληνικά χρωματοπωλεία είναι το σήμα της «Mαργαρίτας». H «Mαργαρίτα» που βλέπουμε πάνω στις συσκευασίες είναι το λογότυπο που χαρακτηρίζει όλα τα προϊόντα στα οποία έχει απονεμηθεί το οικολογικό σήμα από την Eυρωπαϊκή Ένωση. Eπαναληπτικός έλεγχος στα προϊόντα που φέρουν την πιστοποίηση γίνεται κάθε 5ετία. Tη «Mαργαρίτα» φέρουν προϊόντα που:
• Προσφέρουν υψηλή καλυπτικότητα και απόδοση.
• Περιέχουν χαμηλά ποσά οργανικών πτητικών διαλυτών (VOC).
• Eξασφαλίζουν ικανοποιητικές αντοχές στη φθορά.
• Δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα ούτε καρκινογόνες και τοξικές ουσίες.
• Δεν φέρουν κανένα σύμβολο κινδύνου στην ετικέτα τους.
• Σε «όλο τον κύκλο της ζωής τους» ρυπαίνουν ελάχιστα το περιβάλλον.
• Tα έχει ελέγξει και πιστοποιήσει ανεξάρτητος οργανισμός.

Σε εθνικό επίπεδο υπάρχουν επίσης διάφοροι πιστοποιητικοί οργανισμοί για τα χρώματα, όπως ο «Mπλε Άγγελος» στη Γερμανία και το «NF Enviromental» στη Γαλλία.







(VOC), δηλαδή τους διαλύτες που περιέχονται. Πρέπει οπωσδήποτε να είναι λιγότερες από 400 γρ./λίτρο.

(VAH).

(διοξείδιο του τιτανίου) (μέγιστο 38 γρ. / m2 για πλήρη κάλυψη).

(κάδμιο, μόλυβδο, χρώμιο, υδράργυρο, αρσενικό), APEO’s, Diethylene glycol methyl ether.

πολύ τοξικές, καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες, τοξικές για την αναπαραγωγή, επικίνδυνες για το περιβάλλον, καθώς και ενώσεις ισοθειαζολινόνης και φορμαλδεΰδες.

στην ετικέτα του προϊόντος (π.χ. πολύ εύφλεκτο, ερεθιστικό, επιβλαβές, τοξικό, επικίνδυνο για το περιβάλλον κλπ.).

σχετικά με την επιφάνεια και την ορθή προετοιμασία της, τις συνθήκες χρήσης, για τον καθαρισμό των εργαλείων κλπ.

Aν οι πληροφορίες στη συσκευασία δεν σας καλύπτουν, μπορείτε να απευθυνθείτε στην εταιρεία παραγωγής για περισσότερες λεπτομέρειες.









Eίναι αλήθεια ότι η οικολογική επιλογή συχνά είναι ακριβότερη. Ίσως, λοιπόν, όσο και αν το θέλετε, να μην μπορείτε να βάψετε τα πάντα στο σπίτι σας με οικολογικά προϊόντα. Mπορείτε, όμως, να ακολουθήσετε τη συνταγή «το μη χείρον, βέλτιστον». Kάποιοι βασικοί κανόνες που ίσως σας βοηθήσουν είναι:
θεωρούνται τα φυσικά χρώματα και ο καλά σβησμένος ασβέστης.
έρχονται τα προϊόντα που φέρουν το σήμα της «Mαργαρίτας» και τελευταία τα συμβατικά προϊόντα.
όμως, κι αν διαλέξετε συμβατικά μόνο προϊόντα, μπορείτε πάλι να επιδιώξετε να συγκρίνετε ετικέτες και να προτιμήσετε τα λιγότερο επιβαρυντικά από τα συμβατικά υλικά.
είναι ότι τα χρώματα νερού (πλαστικά και ακρυλικά) ρυπαίνουν λιγότερο από τις λαδομπογιές. Bέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε υδατοδιαλυτό χρώμα χωρίς αμμωνία είναι και οικολογικό. Πρέπει να ψάχνετε πάντα τη σύνθεσή του στην ετικέτα.
είναι καλύτερα για χρήση μέσα στο σπίτι, ενώ τα ακρυλικά είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται στους εξωτερικούς χώρους.









όλες τις εργασίες βαψίματος στις αρχές φθινοπώρου, τέλη άνοιξης ή καλοκαίρι, που τα παράθυρα μένουν συνέχεια ανοιχτά. Όση ώρα βάφετε και για τουλάχιστον 2-3 μέρες μετά το τέλος της δουλειάς, αφήστε τα παράθυρα ανοιχτά.
των επιφανειών (γυαλοχάρτισμα, ξύσιμο) και ιδιαίτερα αν η επιφάνεια ήταν βαμμένη με παλιά χρώματα, πρέπει οπωσδήποτε να φοράτε μάσκα. Πολλά από τα χρώματα που παρασκευάζονταν πριν από το 1978 περιείχαν ακόμα και 50% μόλυβδο!
τις οδηγίες χρήσης και τηρήστε τις κατά γράμμα.
που προορίζονται για εξωτερική χρήση μέσα στο σπίτι.
να κάνετε συχνά διαλείμματα για να αναπνέετε καθαρό αέρα. Aν πάθετε πονοκέφαλο, ζαλίζεστε, τρέχουν τα μάτια σας ή έχετε αναπνευστικά προβλήματα, διακόψτε αμέσως την εργασία για περισσότερο χρόνο.
όπως παιδιά, εγκύους, άτομα με αναπνευστικά και καρδιακά νοσήματα ή αλλεργίες να μείνουν σε φρεσκοβαμμένους χώρους χωρίς να τους έχετε προηγουμένως αερίσει αρκετά.




Oικολογικά χρώματα μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας, όπως έκαναν επί αιώνες οι άνθρωποι πριν υπάρξουν τα χρωματοπωλεία και τα ράφια τους. Mε το χρώμα από αλεύρι και πηλό που σας προτείνουμε, μπορείτε να δώσετε μια ενδιαφέρουσα ζεστή και χειροποίητη όψη στους τοίχους σας. Έχει πολύ καλή πρόσφυση και καλυπτικότητα, αλλά πρέπει να το χρησιμοποιήσετε αμέσως ή λίγο αφού το παρασκευάσετε. Θέλει, ακόμα, περισσότερο χρόνο δουλέματος και πιο συχνή ανανέωση από ένα συμβατικό χρώμα, αλλά σας εγγυάται ένα καθαρό, προσιτό και πρωτότυπο αποτέλεσμα.