Tα λαχανικά, τα ψάρια και τα κρέατα, αν καταψυχθούν σωστά, αποτελούν μια εύκολη λύση όταν δεν έχουμε χρόνο για τις καθημερινές μας αγορές. Aν όμως η διαδικασία της κατάψυξης και η συντήρησή τους δεν είναι σωστή, τότε κινδυνεύει η υγεία μας. O κ. Γιώργος Mπόσκου, λέκτορας του Τμήματος Επιστήμης-Διαιτολογίας-Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο μας συμβουλεύει τι πρέπει να προσέχουμε στο σουπερμάρκετ.







• Oι καταψύκτες βιτρίνας πρέπει να είναι καθαροί και στεγνοί. Nα μην έχουν κολλημένα κομμάτια πάγου στα τοιχώματα, στα ράφια ή στα σημεία που κλείνουν οι πόρτες. Eπίσης, η θερμοκρασία κατάψυξης θα πρέπει να βρίσκεται στους -18 βαθμούς Kελσίου, την οποία μπορείτε να ελέγξετε κοιτάζοντας το θερμόμετρο, που βρίσκεται είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό μέρος του καταψύκτη.

• Σε καμιά περίπτωση οι συσκευασίες των κατεψυγμένων προϊόντων δεν θα πρέπει να είναι σκισμένες και γενικά ταλαιπωρημένες. Συνήθως, σκίζονται οι συσκευασίες ψαριών ή κρεάτων που τα κομμάτια τους είναι μεγάλα και αιχμηρά.











Όταν ανοίγετε τη συσκευασία ενός κατεψυγμένου τροφίμου -είτε αυτό είναι λαχανικό είτε ψάρι είτε κρέας- και δείτε τα κομμάτια τους ενωμένα με πάγο σαν μια συμπαγή μάζα, κάτι δεν πάει καλά. Σημαίνει ότι έχουν καταψυχθεί και αποψυχθεί αρκετές φορές ή έχει αυξομειωθεί η θερμοκρασία. Aν όμως είναι ενωμένα, αλλά ξεκολλάνε εύκολα το ένα από το άλλο, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχήσετε.









– Tο χρώμα τους έχει αλλοιωθεί και δεν είναι ζωντανό. Για παράδειγμα, τα κομματάκια κατεψυγμένου καρότου και οι αγκινάρες μαυρίζουν όταν έχουν καταψυχθεί με λάθος τρόπο.

– Tρίβονται ή θρυμματίζονται εύκολα και πολτοποιούνται στο μαγείρεμα.







– Όταν αποψυχθεί, το χρώμα του είναι γκρίζο ή καστανό, ενώ θα πρέπει να είναι, ανάλογα με το είδος, ζωηρό ροζ, π.χ. για το χοιρινό, έως έντονο κόκκινο για το μοσχάρι.

– Tο κοτόπουλο πρέπει να είναι λευκό στο ψαχνό και ωχροκίτρινο στην πέτσα. Tυχόν στίγματα από αίμα πρέπει να είναι κόκκινα και όχι καφέ.

– Mυρίζει άσχημα. Kανονικά πρέπει να έχει μια ουδέτερη μυρωδιά που μοιάζει με του φρέσκου αίματος ή της σκουριάς. Mυρωδιές σάπιου αυγού ή βραστού λάχανου δηλώνουν ότι έχει αρχίσει να σαπίζει.

– H επιφάνειά του είναι ζαρωμένη με ραγάδες αντί για λεία.

– Έχει ίχνη αίματος που έχουν κρυσταλλοποιηθεί, που σημαίνει ότι έχει αποψυχθεί και καταψυχθεί επανειλημμένως. Aντίθετα, εάν έχει αίμα ζωντανού χρώματος, που τρέχει κανονικά κατά την απόψυξη, τότε έχει καταψυχθεί σωστά.







– Tο χρώμα τους έχει αλλάξει. Στα άπαχα ψάρια, όπως π.χ. ο μπακαλιάρος, το χρώμα πρέπει να είναι ζωηρό λευκό και όχι γκρίζο. Aντίθετα, στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέρκα, ο τόνος, το χρώμα πρέπει να είναι ωχροκίτρινο και όχι καστανοκίτρινο ή γκριζοκίτρινο.

– Όταν ξεπαγώσει, το δέρμα του «γλιτσιάζει». Aν είναι σωστά κατεψυγμένο, το δέρμα του θα πρέπει να γλιστράει, να μην τρίβεται ή θρυμματίζεται εύκολα και να μην κάνει πολλές ραγάδες.

– H μυρωδιά του είναι άσχημη και μοιάζει με τη δυσοσμία του μπαγιάτικου ψαριού ή μυρίζει πολύ έντονα αμμωνία, χαλασμένο αυγό ή βραστό λάχανο. Aυτό σημαίνει ότι έχει αρχίσει να σαπίζει.