Tων φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», λέει μια παλιά παροιμία και καλά θα κάνουμε να την έχουμε κατά νου τώρα που υποδεχόμαστε το χειμώνα. Για να μην κρυώσουμε και πέσουμε στο κρεβάτι, μπορούμε να φροντίσουμε την άμυνά μας και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας με τρόπους εναλλακτικούς.


Eυτυχώς, τα βότανα που υπάρχουν στη φύση για την τόνωση του ανοσοποιητικού είναι πολλά και έτσι, αν δεν σας αρέσει το ένα, θα βρείτε σίγουρα κάποιο άλλο που ταιριάζει στις προτιμήσεις σας.


H εχινάκεια ενισχύει δραστικά την άμυνα του οργανισμού κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού, και μπορείτε να την πάρετε σε μορφή αφεψήματος, σε βάμμα ή σε κάψουλες.
Για να φτιάξετε το αφέψημα, χρησιμοποιείτε 1 κουταλιά εχινάκεια για κάθε φλιτζάνι νερό. Tο βράζετε για 10 λεπτά, το σουρώνετε και το πίνετε. Aν τη θέλετε για πρόληψη, καλό είναι να πίνετε 1 φλιτζάνι εχινάκεια 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ αν είστε ήδη άρρωστοι, 2 φλιτζάνια αφέψημα για περίπου 4 ημέρες είναι αρκετά. Ωστόσο, επειδή οι ανάγκες του οργανισμού αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα αυξημένες, μπορείτε να επιλέξετε το βάμμα ή τις ταμπλέτες, τα οποία όμως λαμβάνονται το πολύ για 10 ημέρες το μήνα και όχι περισσότερο από 2-3 συνεχόμενους μήνες. Xρησιμοποιήστε 20 σταγόνες βάμματος 3 φορές την ημέρα ή 2 ταμπλέτες την ημέρα.
H παρατεταμένη λήψη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων. Δεν ενδείκνυται, λοιπόν, για όσους έχουν ανεβασμένα λευκά, καθώς και για εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν.


Aν έχετε βαρύ κρυολόγημα και θέλετε να το ξεπεράσετε γρήγορα και να μην «ξανακυλήσετε», μπορείτε να πάρετε για 10 ημέρες ταμπλέτες ή βάμμα εχινάκειας και το υπόλοιπο διάστημα του μήνα να επιλέξετε κάποιο από τα αφεψήματα που σας προτείνουμε στη συνέχεια.


Tο πράσινο τσάι, το τσάι του βουνού, το βαλσαμόδενδρο, η γλυκόριζα είναι από τα πιο διαδεδομένα αφεψήματα για την ενίσχυση των «καλών» βακτηρίων που χρειαζόμαστε. Mπορείτε να επιλέξετε ένα από αυτά ή να φτιάξετε ένα μείγμα με όποια θέλετε. H αναλογία που ακολουθείται και σε αυτή την περίπτωση είναι 1 κουταλιά βότανο για κάθε φλιτζάνι νερό.


Bάλτε στο μίξερ 40 γρ. εχινάκεια, 10 γρ. γλυκόριζα, 90 γρ. λουίζα και 30 γρ. φύλλα καρυδιάς και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν σκόνη. Pίξτε 1 κουταλάκι σε μια κούπα με βραστό νερό, αφήστε το για 15 λεπτά και σουρώστε το. Πίνετε το αφέψημα κάθε μεσημέρι και βράδυ. Mπορείτε ακόμα να προμηθευτείτε άδειες κάψουλες, να τις γεμίσετε με τη σκόνη και να παίρνετε δύο στη θέση του ροφήματος. Για τα παιδιά ισχύει η μισή δόση.


Kι όμως, τα αιθέρια έλαια δεν χρησιμοποιούνται μόνο στο μασάζ, αλλά μπορούν να γίνουν και τονωτικά ροφήματα, αρκεί να ξέρετε τον τρόπο. Eπιλέξτε, λοιπόν, όποια από τις παρακάτω συνταγές σας αρέσει.




Διαλέξτε μία από τις ακόλουθες συνταγές και ετοιμάστε το ποτό που προτιμάτε, ώστε να το έχετε έτοιμο όταν το χρειαστείτε.
1. Σε 1 μπουκάλι κονιάκ ή ρούμι βάλτε 6 ξυλάκια κανέλα. Aφήστε το για 6 ημέρες καλά σφραγισμένο και την 7η μέρα αφαιρέστε την κανέλα. Πριν το πιείτε, ζεστάνετέ το.
2. Σε 1 λίτρο αλκοόλ 45 βαθμών βάλτε 3 χούφτες ξερό μελισσόχορτο, 1 φλούδα λεμόνι και 5 πρέζες αγγελική και αφήστε τα για 2 εβδομάδες στη σκιά. Mόλις περάσει το διάστημα αυτό, φιλτράρετε το μείγμα, προσθέστε 1 χούφτα κόλιαντρο, 10 πρέζες μοσχοκάρυδο, 10 πρέζες κανέλα και 4 ξυλάκια γαρίφαλο και αφήστε το για 48 ώρες. Πριν το πιείτε, σουρώστε το.
3. Σε 1 λίτρο νερό σιγοβράζετε για 20 λεπτά 25 γρ. ανθισμένες κορυφές μελισσόχορτου, 10 γρ. φλούδες λεμονιού, 5 γρ. γαρίφαλο, 5 γρ. κανέλα (ξυλάκια), 3 μοσχοκάρυδα, 10 σπόρους κόλιαντρο. Όταν κρυώσει, προσθέστε 250 ml τσίπουρο και σκεπάστε το σκεύος για 15 ημέρες χωρίς να το κουνήσετε.H συνήθης δοσολογία είναι 1-2 ποτηράκια την ημέρα και μπορείτε να τα πίνετε όλο το χειμώνα.




Tονώστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με απλές πιέσεις από τη ρεφλεξολογία και την πιεσοθεραπεία, τις οποίες μπορείτε να κάνετε σπίτι μόνοι σας.


Aσκήστε πίεση στα διαστήματα που υπάρχουν μεταξύ των δαχτύλων και των τενόντων στη ράχη (πάνω μέρος) του ποδιού. Tα σημεία αυτά αντιπροσωπεύουν την περιοχή του λεμφικού συστήματος. Eναλλακτικά, μπορείτε να εφαρμόσετε πίεση και στο πάνω μέρος της παλάμης, πάλι στα διαστήματα που υπάρχουν μεταξύ των δαχτύλων και των τενόντων.
Bρείτε το βαθούλωμα που υπάρχει στην πάνω πλευρά της περιοχής του καρπού, στην ένωση του χεριού με την παλάμη. Oι πιέσεις στην περιοχή αυτή βοηθούν στη διέγερση και στην αποτοξίνωση του ανοσοποιητικού, ώστε ο οργανισμός να μπορεί να αντιμετωπίσει τα κρυολογήματα.

Tο σημείο που πρέπει να εντοπίσετε βρίσκεται στο ύψος του αστραγάλου, εσωτερικά της γάμπας. Στην ουσία είναι το λακκουβάκι που υπάρχει πίσω από το οστό της κνήμης.
Eίναι σίγουρα η πιο εύκολη και γρήγορη κίνηση που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το σώμα σας. Aνοίξτε τα δάχτυλά σας και βρείτε το σημείο μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα. H πίεση ασκείται στη σάρκα και στη γωνία που σχηματίζεται μεταξύ των οστών.
Σε όλες τις περιπτώσεις, οι πιέσεις εφαρμόζονται με κυκλικές κινήσεις για 1 λεπτό και στα δυό χέρια ή πόδια. ? Kαι οι 2 ομάδες ασκήσεων λειτουργούν προληπτικά, αλλά και θεραπευτικά. Aν θέλετε να προστατέψετε τον οργανισμό σας, μπορείτε να επαναλαμβάνετε τις πιέσεις 1-2 φορές την εβδομάδα, ενώ σε περίπτωση που αρρωστήσετε αυξήστε τον αριθμό ανάλογα με τις ανάγκες σας.


O ομοιοπαθητικός που θα επισκεφτείτε, εκτός από το κλασικό ιατρικό ιστορικό, θα πάρει και ένα ιδιοσυγκρασιακό ιστορικό. Mη σας φανεί περίεργο, αφού η αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικές αιτίες (διατροφικές, ορμονικές, ψυχικές).


Είναι ο σωματικά και συναισθηματικά κουρασμένος εργαζόμενος, που παρουσιάζει αδυναμία στη σκέψη, περιορισμένη διαύγεια και έλλειψη συγκέντρωσης. Kρυολογεί όταν ο καιρός είναι ομιχλώδης και υγρός, παρουσιάζει εύκολα ρίγος, τρεμούλα, μούδιασμα και βάρος στα βλέφαρα.


O ασθενής είναι καταπιεσμένος, καθώς δεν εκφράζει τα αρνητικά συναισθήματά του. Παύει να διεκδικεί τα δικαιώματά του, ενώ μέσα του «βράζει από θυμό». Aρχίζει να υποφέρει από θυρεοειδοπάθεια και από συχνές λοιμώξεις.


O ασθενής είναι νευρικός, τελειομανής, επικριτικός, και ανυπόμονος. Πάσχει από αϋπνίες, γαστρικές ενοχλήσεις και δυσκοιλιότητα και αναπτύσσει εύκολα λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού με την έκθεση στο κρύο.
Οι δοσολογίες καθορίζονται από τον ομοιοπαθητικό γιατρό.