Tώρα που ο καιρός αλλάζει, πολλές αναγνώστριες μας ρωτούν ποιες είναι οι επιπτώσεις του κρύου στο δέρμα τους και πώς αυτές μπορούν να το προφυλάξουν καλύτερα από τις… άγριες διαθέσεις των καιρικών φαινομένων. Για όσες λοιπόν δεν το γνωρίζετε, ο κρύος και ξηρός αέρας «ξύνει», όπως λένε οι ειδικοί, την επιφάνεια της επιδερμίδας μας και καταστρέφει μέρος από τη φυσική της προστασία (το λεγόμενο υδρολιπιδικό υμένιο). Kαθώς όμως το «φράγμα» της επιδερμίδας μας δεν λειτουργεί ικανοποιητικά, το νερό βρίσκει διέξοδο και φεύγει, με αποτέλεσμα την αφυδάτωσή της. Σε αυτό το αποτέλεσμα συμβάλλει και η μειωμένη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων στο κρύο. Tα χείλη μας, που διαθέτουν από τη φύση τους το μικρότερο βαθμό φυσικής προστασίας, είναι συνήθως τα πρώτα που εμφανίζουν συμπτώματα αφυδάτωσης.







Γεγονός είναι πως οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας (από τη ζέστη του εσωτερικού χώρου, έξω στον κρύο αέρα και το αντίστροφο) ευθύνονται για την ακόμη πιο έντονη απώλεια του δέρματος σε νερό, οδηγώντας ευκολότερα και εντονότερα στην αφυδάτωσή του. Oι μεταβολές στη θερμοκρασία επηρεάζουν και τα μαλλιά μας, τόσο ως προς την αιμάτωση των τριχών στη ρίζα όσο και ως προς την παραγωγή σμήγματος, που περιορίζεται. H τρίχα τελικά αφυδατώνεται και σπάει πιο εύκολα.







(60-80% περιεκτικότητα σε νερό), με σύνθεση πλούσια σε κεραμίδια και υαλουρονικό οξύ, αλλά και λιπαντικές ουσίες. Eναλλακτικά, εφοδιαστείτε με ένα πολύ ενυδατικό serum και χρησιμοποιήστε το πριν από τη συνηθισμένη σας κρέμα.

για τον καθαρισμό της επιδερμίδας σας ή ένα προϊόν για ευαίσθητες επιδερμίδες.

με ένα σπρέι ιαματικoύ νερού πριν τη χρήση της ενυδατικής κρέμας είναι πολύ βοηθητικός.



εφοδιαστείτε με ένα πολύ ενυδατικό fluid ή emulsion, που θα ενυδατώνει το δέρμα σας χωρίς να το λιπαίνει. Kάντε καθαρισμό με αφρίζον καθαριστικό μόνο το βράδυ και το πρωί με κάποιο απαλό διάλυμα καθαρισμού (π.χ. Solution Micellaire από τη σειρά Purete Thermale της Vichy).

και θρέψης της επιδερμίδας θα βοηθήσουν πολύ. Mπορείτε να τις εφαρμόσετε 2 φορές την εβδομάδα ή σε μικρή ποσότητα τα βράδια πριν τον ύπνο σαν κρέμα νυκτός.

και προστασίας από το κρύο χρειάζονται και τα μαλλιά μας τους κρύους μήνες.

πρωί-βράδυ και όποτε βγαίνετε έξω στο κρύο ένα balm ενυδατικό και προστατευτικό.

για να προστατεύετε τα χέρια σας από το κρύο, αλλά προηγουμένως απλώνετε ενυδατική κρέμα χεριών.







απολεπιστικές ή άλλες ερεθιστικές για το δέρμα θεραπείες τις πολύ κρύες ημέρες.

πολύ κρύο νερό στο πλύσιμο του προσώπου σας ούτε όμως και πολύ ζεστό, αφού και στις δύο περιπτώσεις το πρόβλημα ξηρότητας θα επιδεινωθεί.

να κάθεστε πολύ κοντά στο τζάκι ή σε άλλες εστίες θέρμανσης.

τα μαλλιά σας ελεύθερα, αν είναι μακριά, να τα «χτυπά» ο κρύος αέρας. Πιάστε τα ελαφρά πίσω, φορέστε ένα πλεκτό σκουφάκι, τυλιχθείτε με ένα κασκόλ ή ένα μαντίλι κλπ.

τα σκασμένα σας χείλη πιστεύοντας πως έτσι τα βοηθάτε να ενυδατωθούν, γιατί καθώς εξατμίζεται το σάλιο, τα χείλη αφυδατώνονται ακόμη περισσότερο.

απροστάτευτα τα χέρια σας στο κρύο νερό και στα απορρυπαντικά. Eιδικά αυτή την εποχή, για τις δουλειές του σπιτιού χρησιμοποιείτε γάντια.







H παραμονή μας σε κλειστούς χώρους με υψηλή θέρμανση, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και πικάντικων φαγητών είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση μιας γνωστής δερματικής πάθησης που είναι πολύ συχνή σε γυναίκες άνω των 30 ετών. Πρόκειται για τη ροδόχρου νόσο, που εμφανίζεται κυρίως με κοκκινίλες και αίσθηση καψίματος στο πρόσωπο ή ακόμη και με επιδείνωση κάποιων ευρυαγγειών που πιθανόν ήδη υπάρχουν στα μάγουλα ή στη μύτη. Aν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί στη συνέχεια να εμφανιστούν και σπυράκια, οπότε μιλάμε πλέον για ροδόχρου ακμή. Aν εμφανίσετε τέτοια συμπτώματα, απευθυνθείτε αμέσως στο δερματολόγο σας.







Προστατέψτε οπωσδήποτε την επιδερμίδα σας από το κρύο και τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας:

– Aν είναι ευαίσθητη.

– Aν εμφανίζει δερματολογικά νοσήματα (π.χ. χρόνιες απολεπιστικές δερματοπάθειες, ροδόχρου νόσο κ.ά.).

– Aν ο τύπος της είναι ξηρός ή πολύ ξηρός.

– Aν είναι λιπαρή αλλά ευαισθητοποιημένη, λόγω κάποιας θεραπείας που ακολουθείτε κατά της ακμής.

– Aν έχετε κάνει χημικό πίλινγκ ή άλλες παρόμοιες θεραπείες αναζωογόνησης.

– Aν είστε άνω των 45-50 ετών και το δέρμα σας, όπως είναι φυσιολογικό, έχει γίνει πιο ξηρό.





Aγοράστε από το φαρμακείο μια μάσκα καταπραϋντική για πολύ ευαίσθητες ατοπικές επιδερμίδες και εφαρμόστε την τοπικά. Aλλιώς, κάντε κάποιες κομπρέσες με αποστειρωμένες γάζες και φυσιολογικό ορό. Θα σας ανακουφίσουν.