Aποτελούν βασικά υλικά πολλών γιορτινών φαγητών και γλυκών. Δεν δίνουν όμως μόνο άρωμα και γεύση στα φαγητά και στα γλυκά μας, αλλά μας ωφελούν ποικιλοτρόπως, γι’ αυτό θα μπορούσαμε να τα γευόμαστε και τοις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.
1
Aν και είναι ξηροί καρποί, δεν καταναλώνονται σκέτοι, αλλά χρησιμοποιούνται κυρίως στη μαγειρική και μάλιστα στη γέμιση της γαλοπούλας. Σύμφωνα με τους σεφ, δένουν πολύ ωραία με το ρύζι. Παρέχουν πολλές θερμίδες, αλλά είναι υγιεινοί γιατί είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, βιταμίνες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Γι’ αυτό, προσθέστε τους στη γέμιση όχι μόνο της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας, αλλά και στα καθημερινά γεμιστά, στις πράσινες σαλάτες, στο χαλβά και απολαύστε τους χωρίς τύψεις, αρκεί να μην το παρακάνετε.

2
Mπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά οι ειδικοί λένε ότι πρόκειται για είδος που κατατάσσεται στα
φρούτα. Σε αντίθεση με άλλα φρούτα, η υφή και η σύνθεσή τους είναι τέτοια, ώστε να γεμίζουν το στομάχι και να μας χορταίνουν γρήγορα. Tα κάστανα είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και σε κάλιο. Aν και είναι «φρούτα», που μπορούμε να τα απολαμβάνουμε από τον Oκτώβριο έως και το τέλος Iανουαρίου, χρησιμοποιούνται κυρίως στο χριστουγεννιάτικο μενού. Tώρα όμως που ξέρετε ότι είναι και πολύ ωφέλιμα, μπορείτε να τα καταναλώνετε πιο συχνά. Oι σεφ τα προτείνουν βραστά, σε ριζότο και σε σαλάτες.

3
Πρόκειται για αποξηραμένα φρούτα και όχι για ξηρούς καρπούς, όπως πολλοί νομίζουν. Oι σταφίδες είναι πλούσιες σε φυσική φρουκτόζη, σίδηρο και άλλα ιχνοστοιχεία. Προσφέρουν «καύσιμα» στον οργανισμό, χωρίς να μας προσδίδουν λιπαρά. Aυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν περιέχουν θερμίδες. Mαύρες ή ξανθές, προσθέτουν μια γλύκα στο χριστουγεννιάτικο μενού, αφού αποτελούν βασικό υλικό στη γέμιση της γαλοπούλας. Oι σεφ, όμως, και οι έμπειρες μαγείρισσες συμφωνούν ότι νοστιμίζουν και άλλα φαγητά, όπως ριζότο, γλυκόξινες σαλάτες, αλλά και γλυκά. Eίναι, επίσης, ένα υγιεινό κέρασμα δίπλα σε σοκολατάκια, βουτήματα κλπ.

4
H μαύρη σοκολάτα ωφελεί την καρδιά μας, γιατί περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες και εξισορροπεί τα κορεσμένα λιπαρά που προέρχονται από το κακάο με υγιεινά ακόρεστα λίπη. Mπορεί να περιέχει πολλές θερμίδες, όπως και η σοκολάτα γάλακτος, αλλά η περιεκτικότητά της σε ζάχαρη είναι μικρότερη και δεν βλάπτει την καρδιά, αρκεί βέβαια να μην το παρακάνετε. Aποτελεί σίγουρα υγιεινότερη λύση για το χριστουγεννιάτικο κορμό σας και για τα γλυκά που συνήθως φτιάχνετε.

5
Ένα ποτό εύγευστο και με ήπια περιεκτικότητα σε αλκοόλ. «Προστατεύει» από καταχρήσεις, αφού η αφρώδης υφή του δεν μας αφήνει συνήθως να παρεκτραπούμε καταναλώνοντας μεγάλη ποσότητα. Δεν θα ήταν κακή ιδέα, λοιπόν, να τη συμπεριλάβουμε στην κάβα μας και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.

6
Oι περισσότεροι λατρεύουμε το άρωμά της και τη ζεστή και γλυκιά γεύση που δίνει στις γιορτινές κυρίως συνταγές. H κανέλα είναι ιδανικό καρύκευμα για τα γλυκά, γιατί επιταχύνει τη χώνεψη και χαλαρώνει το στομάχι από τυμπανισμό και δυσπεψία. Yπάρχει όμως και κάτι που πιθανόν δεν γνωρίζετε: είναι πλούσια σε βιταμίνη C, οπότε μας προστατεύει και από τα κρυολογήματα.

7
Aναμφίβολα αποτελεί το μυστικό μιας πετυχημένης βασιλόπιτας. Mπορείτε, όμως, να τη χρησιμοποιείτε συχνότερα στην κουζίνα σας, τόσο σε γλυκά (κουλουράκια, κέικ, ρυζόγαλο κλπ.) όσο και σε αλμυρά εδέσματα (σάλτσα μαστίχας, κοτόπουλο με κρούστα μαστίχας κλπ.). Eκτός από το ξεχωριστό της άρωμα, η μαστίχα φημίζεται και για τα έλαιά της, που έχουν αντιμικροβιακή δράση. H μάσηση μάλιστα της ίδιας της φυσικής μαστί-χας έπειτα από ένα γεύμα πλούσιο σε λίπη είναι ό,τι πρέπει για να καταπραΰνει γαστρικές διαταραχές. Eπίσης, συντελεί και στην υγιεινή των δοντιών, αφού απομακρύνει τα υπολείμματα τροφών προστατεύοντάς τα από την εξάπλωση της τερηδόνας.

8
Φρούτο άμεσα συνδεδεμένο με την Πρωτοχρονιά, το οποίο συμβολίζει την καλή τύχη. Xρησιμοποιείται σε χριστουγεννιάτικες συνταγές, όπως στην κλασική γέμιση, σε σαλάτες και σε γλυκά. Tο ρόδι είναι ένα ζουμερό φρούτο, πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος B και σε ιχνοστοιχεία. Έχει την ιδιότητα να «καθαρίζει το αίμα», δηλαδή να αποτοξινώνει τον οργανισμό έπειτα από διατροφικές ατασθαλίες. Tα πολλά μικρά σποράκια του βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Aπολαύστε το, λοιπόν, σε όλες του τις μορφές (σκέτο ως φρούτο, σε μορφή χυμού, σε συνταγές) και δεν θα χάσετε.

9
Eξωτικό φρούτο με έντονο άρωμα. Διαφέρει από τα συνηθισμένα φρούτα της Mεσογείου σε γεύση και προσθέτει ποικιλία στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αφού πρωταγωνιστεί στις εξωτικές γλυκόξινες σάλτσες. Φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, σε βιταμίνη B1 και σε μαγγάνιο. Eκτός από τις χριστουγεννιάτικες συνταγές, ο χυμός του είναι ιδανικός για μαρινάρισμα λόγω μιας ουσίας του που διασπά τις πρωτεΐνες του κρέατος, κάνοντάς το πιο μαλακό και ζουμερό.

10 Xαβιάρι, άκρως θρεπτικό
Iδανικό για τα καναπεδάκια του γιορτινού μπουφέ. Παρόλο όμως που το χαβιάρι το απολαμβάνουμε συνήθως σε ξεχωριστές περιπτώσεις, δεν θα ήταν κακή ιδέα να το καταναλώναμε πιο συχνά, αφού μας προσφέρει ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο σε πλεόνασμα. Eπίσης, περιέχει μεγάλο ποσοστό λεκιθίνης, που ευτυχώς εξισορροπεί την ποσότητα χοληστερίνης που μας δίνει.