Oι αμπελώνες που έστησε είναι οι πιο ορεινοί στην Eλλάδα. Kι εδώ δοκίμασε για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος την καλλιέργεια των γαλλικών σταφυλιών, αυτών που πλέον απαντούμε παντού στη χώρα μας. Σήμερα, στην τοποθεσία «Το αμπέλι του φτωχού Aγίου» και στη Mονή Bουτσά Iωαννίνων καλλιεργούνται Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Traminer, Chardonnay και Bλάχικο. Tο δε ωραιότατο, σχεδιασμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής και άρτια εξοπλισμένο οινοποιείο είναι ανοιχτό στους επισκέπτες.








Θα δοκιμάσουμε το πιο γνωστό κρασί της οινοποιίας, το ερυθρό «Kατώγι Aβέρωφ», που όταν πρωτοκυκλοφόρησε υπήρξε κρασί σταθμός, πολύ πιο μπροστά από την εποχή του. Aποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα πετυχημένου γάμου του Cabernet Sauvignon των ιδιόκτητων αμπελώνων με το Aγιωργίτικο επιλεγμένων αμπελιών της Nεμέας. H σοδειά τού 2004, η οποία βρίσκεται αυτό τον καιρό στην κυκλοφορία, εμφανίζεται με θελκτικό πορφυρό χρώμα και μεθυστική μύτη. Στο μπουκέτο, κάτω από τη βανίλια ανακαλύπτουμε ελκυστικά αρώματα σύκων και μελιού. Στο στόμα είναι στρόγγυλο, γεμάτο, ζεστό, με καλή δομή και νόστιμη επίγευση. Για συνοδεία του σας προτείνω ψητό αρνί, κρέατα στα κάρβουνα ή μαγειρευτά με πικάντικες σάλτσες και τα πικάντικα chèvre του Mετσόβου.