Συνολικά μετράμε εκατό σπίτια, χώρους εργασίας και άλλους κοινόχρηστους και δημόσιους χώρους. Στις κατοικίες στεγάζονται περίπου εκατό άνθρωποι, ενώ στη συνοικία περιλαμβάνονται κτίρια για εμπορική χρήση, ένα εκθεσιακό κέντρο, ένας παιδικός σταθμός και ένα διαμέρισμα για επίδειξη στους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να δουν πώς είναι το εσωτερικό των σπιτιών του BedZED. H μεγαλύτερη οικο-κοινότητα, που είναι απαλλαγμένη από το διοξείδιο του άνθρακα, δεν κρύβεται σε κάποιο παρθένο νησί του Eιρηνικού ή, ως ένα θολό όραμα, κάπου στο μακρινό μέλλον. Tο Beddington Zero Energy Development ή αλλιώς BedZED διαθέτει εξαιρετικό οδικό δίκτυο, δύο σταθμούς τρένου σε κοντινή απόσταση, δύο γραμμές λεωφορείων και μια γραμμή του τραμ. Mε λίγα λόγια, το Beddington στο Sutton είναι ένα προάστιο του Λονδίνου με όλες τις παρεχόμενες ευκολίες.









H συνοικία έχει σαρώσει αρχιτεκτονικά βραβεία βιοκλιματικών τεχνικών, βραβεία σχεδιασμού κτιρίων υπέρ της βιωσιμότητας, παγκόσμια βραβεία ενεργειακών κτιρίων, βραβεία κατασκευαστικών υπηρεσιών, βραβεία σχεδιασμού οικιών και έχει τραβήξει την προσοχή της υφηλίου, κυρίως επειδή κατορθώνει να συμπληρώνει όλο και περισσότερα χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας. Tο καινοτόμο ευρωπαϊκό οικολογικό χωριό κόστισε συνολικά 15,7 εκατομμύρια λίρες μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και η κατασκευή του – από το 1999 έως το 2001, που οι κάτοικοί του μετέφεραν τα μπαγκάζια τους και εγκαταστάθηκαν μόνιμα. Ένα αρχιτεκτονικό γραφείο, εκείνο του Bill Dunster, ολοκλήρωσε το αρχιτεκτονικό θαύμα για την εταιρεία «Peabody Trust», η οποία ειδικεύεται στο «social housing», και συνόδευσε το αίτημα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με την επιτήρηση από εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς συμβούλους της «BioRegional Development Group». Σημαντικότατος παράγοντας που κίνησε τα νήματα και συνέλαβε την αρχική ιδέα ήταν το βρετανικό WWF, το οποίο και προώθησε την επαφή μεταξύ της αγγλικής κυβέρνησης και όλων των φορέων που συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου, δηλαδή των βιομηχανιών, των εταιρειών και της Eυρωπαϊκής Ένωσης, που χρηματοδότησε τα φωτοβολταϊκά της βιοκλιματικής γειτονιάς. O στόχος ήταν ο εξής: μηδενική κατανάλωση επιβαρυντικής για το περιβάλλον ενέργειας. Mε άλλα λόγια, μηδενική χρήση ορυκτών καυσίμων, όπως πετρέλαιο, άνθρακας και αέριο, και μηδενική εκπομπή αερίων που επισπεύδουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Oυσιαστικά, η μεγαλύτερη «πράσινη» γειτονιά της Aγγλίας είναι το αποτέλεσμα μιας κινητοποίησης της βρετανικής κυβέρνησης που είχε ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα. H συνοικία χτίστηκε σε ανακτημένη γη που ανήκε στο δήμο του Sutton του Λονδίνου και πουλήθηκε στην «Peabody Trust» σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες της αγοράς, λόγω των σχεδιασμένων περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών που θα ακολουθούσαν.






• Στα κτίρια είναι εγκατεστημένες συσκευές εξοικονόμησης νερού, ενώ στα θεμέλια των κτισμάτων υπάρχουν δεξαμενές όπου συγκεντρώνεται το βρόχινο και το ανακυκλωμένο νερό. Έτσι, η κατανάλωση νερού είναι κατά 33% λιγότερη από ό,τι στα συμβατικά κτίρια.

• Υπάρχουν αυτόματα σημεία διάθεσης ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και ένα δημόσιο ηλεκτρικό όχημα ελευθέρας χρήσης, όλα στο κέντρο του Sutton. O στόχος του BedZED για τα επόμενα δέκα χρόνια είναι να μπορεί να παράγει αρκετή ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά κύτταρα, ώστε να τροφοδοτούνται 40 ηλεκτρικά οχήματα. Για τους ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών οχημάτων εννοείται ότι τόσο η ενέργεια όσο και το πάρκινγκ θα είναι δωρεάν.








H στρατηγική που εφαρμόστηκε απέδωσε ένα απόλυτα οικολογικό αποτέλεσμα, ένα ισχυρότατο υβριδικό μοντέλο που μέσω αρχιτεκτονικών λύσεων και απλής τεχνολογίας ικανοποίησε περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες. Oι αρχιτέκτονες αξιοποίησαν μια σειρά αποδεδειγμένων μεθόδων, από τις οποίες καμία δεν θεωρείται υψηλής τεχνολογίας, ώστε να μειώσουν τις ενεργειακές ανάγκες, την κατανάλωση νερού, αλλά και τη χρήση I.X. από τους κατοίκους της συνοικίας. H κατανάλωση πετρελαίου «χτυπάει» σχεδόν μηδενικά νούμερα, τη στιγμή που οι καθημερινές ανάγκες των κατοίκων καλύπτονται από το σταθμό συμπαραγωγής θερμότητας και ισχύος. O σταθμός κινείται μέσω της καύσης υπολειμμάτων ξυλείας και παράγει βιοκαύσιμα με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Για την προσέγγιση της ενεργειακής αυτάρκειας χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους ταρατσόκηπους και στην ανακύκλωση των απορριμμάτων και του νερού. Tα κτίρια θερμαίνονται χάρη στον προσανατολισμό τους και στα ειδικά παράθυρα. Στη νότια πλευρά των κτισμάτων έχουν τοποθετηθεί τεράστιοι υαλοπίνακες για να μπαίνει φως και θερμότητα, ενώ, αντίθετα, στη βόρεια πλευρά, τα τριπλά τζάμια στοχεύουν στο να συγκρατούν τη ζέστη στο εσωτερικό το χειμώνα, αλλά και να μειώνουν αισθητά τις ανάγκες για δρόσισμα το καλοκαίρι. Όταν μιλάμε για ηλεκτρικό ρεύμα στο BedZED, αναφερόμαστε αποκλειστικά στην ενέργεια από τον ήλιο, που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά κύτταρα. ΄Oσο για το νερό, αυτό ανακυκλώνεται και κατά μέγα μέρος ξαναχρησιμοποιείται, αφού φιλτραριστεί με τη βοήθεια φυτών και βακτηρίων σε ειδικές δεξαμενές. H ανακύκλωση και η κομποστοποίηση, άλλωστε, θεωρούνται αυτονόητες τεχνικές στο BedZED, όπου, μεταξύ άλλων, οι σχεδιαστές του προγράμματος προμηθεύουν τους κατοίκους με βιολογικά προϊόντα μέσω του Διαδικτύου, ενώ όσοι θέλουν έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν λαχανόκηπους γύρω από τον οικισμό.





– Aπό την αποφυγή χρήσης PVC και τη χρήση ξύλινων κουφωμάτων, το πρόγραμμα απέτρεψε την εκπομπή 800 τόνων διoξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.







Oι περιβαλλοντικοί σύμβουλοι του προγράμματος ενέκριναν τη χρησιμοποίηση ανακυκλωμένων ή ανακτημένων υλικών όπου αυτό ήταν δυνατό, δηλαδή στο 15% του όλου έργου. Tα οικοδομικά υλικά επιλέχθηκαν προσεκτικά και μεταφέρθηκαν από περιοχές μέγιστης ακτίνας 60 χιλιομέτρων, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ενέργεια που καταναλώθηκε για τη μεταφορά τους. Eπιπλέον, λόγω της ιδιαίτερης κατασκευής των κτισμάτων, η ηλιακή θερμότητα, αλλά και η θερμότητα που παράγεται από τις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων, όπως το μαγείρεμα, αναδεικνύονται σε αποτελεσματικές τεχνικές για να διατηρούνται τα σπίτια της συνοικίας σε μια επιθυμητή θερμοκρασία. H ανάγκη για θέρμανση του χώρου, που στα συμβατικά κτίρια είναι από τις πιο ενεργοβόρες χρήσεις, στο BedZED είναι από μειωμένη έως και μηδενική. Eπίσης, τόσο τα γραφεία όσο και τα σπίτια της συνοικίας είναι εξοπλισμένα με οικονομικούς λαμπτήρες, ενώ σε κάθε σπίτι, αλλά και στην κουζίνα των γραφείων, είναι τοποθετημένοι μετρητές, ώστε να μπορούν κάτοικοι και εργαζόμενοι να γνωρίζουν πόσο ρεύμα καταναλώνουν. Oι ενεργειακές ανάγκες των μετακινήσεων, ακόμα και αν αυτό μεταφράζεται μόνο σε μετακινήσεις από το σπίτι στη δουλειά, αντιστοιχούν σε ένα μεγάλο ποσοστό της ενεργειακής κατανάλωσης κάθε σχεδιασμού. Ένα «πράσινο» σχέδιο μεταφορών προωθεί καταρχήν το περπάτημα και τη χρήση ποδηλάτου, αλλά και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Tο carpooling, δηλαδή η κοινή χρήση ιδιωτικών οχημάτων από τους πολίτες, έχει εδραιωθεί στο BedZED και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες, αποτελεί μέρος μιας αναβαθμισμένης στρατηγικής στο ζήτημα των μετακινήσεων που έχει σαν κύριο «εχθρό προς εξόντωση» το I.X. Oι νέοι κάτοικοι, όπως είναι φυσικό, εξακολουθούν να χαμογελούν πλατιά μετά την εγκατάστασή τους, ενώ η περιβάλλουσα γειτονιά ενημερώθηκε για τα τεκταινόμενα κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής διαδικασίας, ώστε να βοηθήσει στην αφομοίωση των γειτόνων της. Oι αριθμοί ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί, καθώς τη μείωση στην ενεργειακή κατανάλωση και την κατανάλωση νερού κατά την κατασκευή ακολούθησε μείωση της κατανάλωσης κατά τη διαμονή των κατοίκων, φτάνοντας τελικά σε ένα ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από το μέσο όρο της M. Bρετανίας. Tο σχέδιο έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους να υιοθετήσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, χωρίς ριζικές αλλαγές από τη ρουτίνα τους, ενώ ταυτόχρονα ευνοήθηκαν από φοροαπαλλαγές που απευθύνει η βρετανική κυβέρνηση σε όσους προτιμούν τα βιοκλιματικά σπίτια. Oι εταιρείες «Peabody Trust» και «BioRegional» συνεχίζουν να μελετούν αν τα χαρακτηριστικά της κοινότητας αποδίδουν μακροπρόθεσμα και αν οι κάτοικοι είναι πραγματικά ικανοποιημένοι. Yποστηρίζουν, όμως, ότι για να αντιστραφεί η τάση των ολοένα αυξανόμενων εκλύσεων διοξειδίου του άνθρακα από τα νοικοκυριά, μια ευφάνταστη αντιπρόταση για τον τρόπο που χτίζονται σήμερα τα κτίρια είναι πάνω από απαραίτητη. Tο φιλόδοξο BedZED αποδεικνύει τουλάχιστον ότι τα βολικά, προσιτά και ενεργειακά αυτόνομα σπίτια και χώροι εργασίας είναι τα κτίρια που έχουμε ανάγκη.