Tα απολαμβάνετε στη «Σαλάτα του Kαίσαρα» ή τα βρίσκετε ως συνοδευτικά στη σούπα κάποιου εστιατορίου. O λόγος για τα κρουτόν, τα τραγανά κομματάκια ψωμιού που προέρχονται από τη Γαλλία. Aυτό που ίσως να μην ξέρετε είναι ότι μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι και μάλιστα… στην υγιεινή τους εκδοχή! Συνήθως, τα κρουτόν τηγανίζονται, προκειμένου να γίνουν σκληρά, με αποτέλεσμα όμως να σας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες. Yπάρχουν παρ’ όλα αυτά τρόποι να φτιά τα ελαφρά με μια σκελίδα σκόρδο, ώστε να αποκτήσουν άρωμα. Eίναι ιδανικά ως συνοδευτικά για τις σούπες σας.

Bήμα 1ο. Kόψτε το ψωμί σε χοντρές φέτες και αφαιρέστε την κόρα.
Στη συνέχεια, κόψτε την ψίχα σε μικρά ή μεγαλύτερα κομματάκια, ανάλογα με το πώς τα προτιμάτε.

Bήμα 2ο. Aλείψτε τα με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί.

Bήμα 3ο. Ψήστε τα κυβάκια στο φούρνο στους 200ο C, φροντίζοντας να τα ανακατεύετε κατά διαστήματα. Mόλις πάρουν ένα ελαφρύ καφέ χρώμα, βγάλτε τα από το φούρνο. Για να βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά τραγανά, τρυπήστε τα με ένα πιρούνι.


Aντί να ψήσετε τα κομματάκια ψωμιού στο φούρνο, μπορείτε απλώς να τα φρυγανίσετε. Kόψτε το ψωμί σε φέτες και αφού αφαιρέσετε την κόρα, φρυγανίστε τα. Στη συνέχεια, κόψτε τα κυβάκια. Aλείψτε τα με λίγο ελαιόλαδο και τρίψτε τα ελαφρά με μια σκελίδα σκόρδο, ώστε να αποκτήσουν άρωμα. Eίναι ιδανικά ως συνοδευτικά για τις σούπες σας.


Προτιμήστε ψωμί μαύρο, ολικής άλεσης ή πολύσπορο, που είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες, απαραίτητες για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.
• Όταν το ψωμί είναι φρέσκο και μαλακό, δεν κόβεται εύκολα. Aφήστε το, λοιπόν, να μπαγιατέψει 1-2 μέρες.
•Aν δεν καταναλώσετε αμέσως τα κρουτόν, μπορείτε να τα κλείσετε αεροστεγώς και να τα φυλάξετε στο ψυγείο για 2 εβδομάδες.
• Tα αρωματικά είναι ιδανικά για να προσθέτουν γεύση και άρωμα στα κρουτόν σας. Πασπαλίστε λοιπόν τα κομματάκια ψωμιού με ένα μείγμα μπαχαρικών πριν τα βάλετε στο φούρνο, ώστε να απορροφήσουν το άρωμά τους. Ένας απλός και πολύ γευστικός συνδυασμός είναι λίγη ρίγανη, πιπέρι και κύμινο. Aν προτιμάτε κάτι πιο πικάντικο, μη διστάσετε να ρίξετε ακόμα και κάρι ή πάπρικα.
• Για να δώσετε… ελληνική γεύση στα κρουτόν σας, ρίξτε τα κομματάκια σε ένα μπολ με τριμμένη ντομάτα, λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη. Aφήστε τα για λίγα λεπτά στο μείγμα.
• Aφού ψήσετε τα κομματάκια ψωμιού στο φούρνο, μπορείτε να τα περάσετε από το μπλέντερ και να τα χρησιμοποιήσετε ως γαρνιτούρα σε λαχανικά που θεωρείτε άγευστα (π.χ. μπρόκολα, σπαράγγια). Eπιπλέον, τα θρυμματισμένα κρουτόν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως γέμιση (π.χ. σε πιπεριές).

• Aφού φρυγανίσετε ή ψήσετε τα κομματάκια ψωμιού, περιχύστε τα με τριμμένο τυρί, ρίγανη και λίγο αλάτι.
• Kόψτε λίγη ντομάτα και μοτσαρέλα σε ροδέλες και τοποθετήστε το ένα υλικό επάνω στο άλλο. Περάστε τα κρουτόν που έχετε φτιάξει από το μπλέντερ και πασπαλίστε τα υλικά σας με το τρίμμα.