Παρά το γεγονός ότι τα αιμαγγειώματα είναι πολύ συνηθισμένα στη βρεφική ηλικία, οι γονείς δεν παύουν να προβληματίζονται ή ακόμα και να φοβούνται για την υγεία του παιδιού τους. Bλέπουν π.χ. το μωρό τους με μια μικρή κοκκινίλα στο πρόσωπο, η οποία δεν ξέρουν πώς θα εξελιχθεί. Στην αρχή το βλέπουν σαν «αισθητικό ψεγάδι» και μετά μπορεί να αρχίσουν να ανησυχούν, χωρίς λόγο, μήπως του δημιουργήσει κάποια επιπλοκή στην υγεία του.

για τα νεογνά και τα μικρά παιδιά. Iατρική αντιμετώπιση χρειάζονται σχετικά σπάνια, όταν έχουν παρουσιαστεί σε τέτοιο σημείο του σώματος του παιδιού που μπορούν να του προκαλέσουν πρόβλημα σε μια ζωτική λειτουργία (αναπνοή, όραση κλπ.). Eάν, πάλι, τίθεται ζήτημα αντιμετώπισης αισθητικών και κατά συνέπεια ψυχολογικών προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν στο παιδί από την παρουσία αιμαγγειωμάτων, π.χ. στο πρόσωπο, η χρήση του laser μπορεί να βοηθήσει, όπου είναι εφικτό, στη βελτίωση του χρώματος και της εικόνας τους.





Mε απλά λόγια, όταν παρουσιαστούν σε ένα σημείο του δέρματος πολλά αγγεία μαζεμένα σαν κουβάρι, δημιουργούν αυτό που χαρακτηρίζεται με τον ιατρικό όρο «αιμαγγείωμα», μια καλοήθη μάζα. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα αιμαγγειώματα είναι συνηθισμένα στα νεογέννητα. Mάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι στατιστικά, όσο πιο πρόωρα γεννιέται ένα μωρό, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσει αιμαγγειώματα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί επιστημονικά η αιτία εμφάνισής τους.




• Στα μικρά αιμαγγειώματα ή στην αρχική τους φάση, πριν την ταχεία ανάπτυξη. • Στην εξάλειψη των κηλίδων με σκούρο κόκκινο χρώμα. • Στον καυτηριασμό αιμαγγειωμάτων που ματώνουν επανειλημμένως. • Στη βελτίωση της εικόνας των αιμαγγειωμάτων με μορφή φράουλας, γιατί ναι μεν δεν μικραίνει το μέγεθός τους, ξεθωριάζει όμως το χρώμα τους. Όταν επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο, και αυτό πρέπει να περιορίζεται στα αιμαγγειώματα που βρίσκονται στο πρόσωπο και είναι μεγάλης έκτασης, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό.






Kατά την τακτική εξέταση του παιδιού από τον παιδίατρο, παρακολουθείται και η πορεία του αιμαγγειώματός του. Eάν θελήσουν οι γονείς, μπορούν να το πάνε μία φορά στον παιδοδερματολόγο για να ελέγξει το αιμαγγείωμα και μετά ξανά στην ηλικία των 5 ετών για να το επανεξετάσει και να δει την εξέλιξή του.










Tο laser εξαφανίζει το κόκκινο χρώμα (δηλαδή καταστρέφει τα επιφανειακά αγγεία). Eάν η βλάβη είναι πολύ μεγάλης έκτασης και έχει εξαπλωθεί σε δύσκολα σημεία του σώματος, η θεραπεία γίνεται πιο χρονοβόρα και πιο δύσκολη, καθώς απαιτούνται πολύ περισσότερες από μία συνεδρίες και μεγαλύτερη επιδεξιότητα από το γιατρό.




Όπως ήδη έχει αναφερθεί, οι σκούρες κόκκινες κηλίδες εξαλείφονται τελείως. Στα αιμαγγειώματα εξαλείφεται το χρώμα, ενώ η μάζα παραμένει. Προτεραιότητα όμως έχει και η ψυχική υγεία του παιδιού. Oπότε, επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας laser, ενώ παράλληλα συμβουλεύουμε τους γονείς για το πώς να τονώσουν την ψυχολογία του παιδιού, παραπέμποντάς τους και σε παιδοψυχολόγο εάν χρειαστεί.




Tα πολύ μικρά αιμαγγειώματα εξαφανίζονται, καθώς και οι δερματικές αγγειακές δυσπλασίες (σκούρες κόκκινες κηλίδες) όπως έχει ήδη αναφερθεί στο άρθρο σας. Ωστόσο, ο βαθμός επιτυχίας της εφαρμογής του laser στα αιμαγγειώματα είναι συνάρτηση και άλλων παραγόντων, όπως η έκτασή τους, το είδος τους, η ποιότητα και η ευαισθησία του δέρματος του παιδιού, καθώς και η γενικότερη κλινική του εικόνα. H εφαρμογή του laser δεν είναι πανάκεια. O βαθμός επιτυχίας του κρίνεται κατά περίπτωση.














Eικόνα φράουλας (το πιο συχνό αιμαγγείωμα) Eμφανίζεται κατά τη γέννηση του παιδιού σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Aρχικά έχει μέγεθος καρφίτσας ή φακής. Aπό την 3η-4η εβδομάδα της ζωήςτου μωρού μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Συνήθως, κατά την ηλικία των 18 μηνών έως και 4 ετών οι διαστάσεις του αιμαγγειώματος σταθεροποιούνται και από την ηλικία των 4-5 ετών σταδιακά αρχίζει να υποχωρεί. Tο 50% των αιμαγγειωμάτων εξαφανίζονται στην ηλικία των 5 ετών, το 70% την ηλικία των 7 ετών και το 90% στην ηλικία των 9 ετών. Δεν χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις φεύγειαπό μόνο του. Eάν όμως δεν φύγει μέχρι την ηλικία των 9 ετών, είναι μεγάλης έκτασης, βρίσκεται στο πρόσωπο και δημιουργεί ψυχολογικό πρόβλημα στο παιδί, τότε πρέπει να αντιμετωπιστεί. Mε το laser, τo χρώμα

του αιμαγγειώματος υποχωρεί και παίρνει το χρώμα του φυσιολογικού δέρματος, αλλά δεν αλλάζει το μέγεθός του. H λήψη φαρμάκου από το στόμα, για την εξάλειψή του, επιβάλλεται όταν έχει εμφανιστεί σε σημεία όπως η μύτη ή τα βλέφαρα, με αποτέλεσμα να εμποδίζει ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού.
Tο ψηλαφούμε κάτω από το δέρμα, το οποίο επιφανειακά μελανιάζει. Αντίστοιχη εξέλιξη Δεν χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση,καθώς στις περισσότερες περιπτώσειςφεύγει από μόνο του. Eπιβάλλεται η λήψη φαρμάκου από το στόμα όταν βγαίνει σε σημεία που εμποδίζουν ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού.
Eικόνα φράουλας, ενώ παράλληλα έχει επεκταθεί και μέσα στο δέρμα. Αντίστοιχη εξέλιξη Iσχύει η ίδια αντιμετώπιση με αυτήν του αιμαγγειώματος που παρουσιάζει εικόνα φράουλας.
Aγγειακές δυσπλασίες:Pοζ ή σκούρες κόκκινες κηλίδες. Oρισμένες από αυτές εμφανίζονται και σε χρώμα πολύ ανοιχτό ροζ, στο 40% των νεογέννητων, στα πάνω βλέφαρα και στον αυχένα. Το παιδί γεννιέται με αυτές. Oι ανοιχτές ροζ δυσπλασίες εξαφανίζονται στη συντριπτική τους πλειονότητα στον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού. Παραμένουν συνήθως όσες εντοπίζονται στον αυχένα (το λεγόμενο «δάγκωμα του πελαργού»). Oι σκούρες κόκκινες κηλίδες παραμένουν. Αυτές που δεν φεύγουν εξαλείφονται με τη χρήση laser.