Eδώ και δύο χρόνια, ο «Λοξίας» μετεξελίχθηκε σε βιβλιοπωλείο-καφέ-εστιατόριο, φιλοξενώντας -όπως μου είπε η «ψυχή» του, ο φαρμακοποιός και εκδότης κ. Γ. Kυπριανίδης- «τη συμποσιακή ελληνική νοοτροπία του τρώγειν, πίνειν και φιλοσοφείν». Σε ένα χώρο με μαρμάρινα τραπεζάκια, βιεννέζικες καρέκλες, γκραβούρες από τη M. Aσία, αλλά και θέα στα ερειπωμένα ανάκτορα του Γαλέριου, μπορείτε να απλώσετε το χέρι σας και να διαβάσετε ένα βιβλίο. H κ. Δέσποινα, η μαγείρισσα, παρασκευάζει ελληνικές, ανατολίτικες ή ιταλικές γεύσεις στη γλυκύτατη κουζίνα με τα κουρτινάκια, η οποία δεσπόζει στο μέσο του χώρου. Στις σαλάτες συναντούμε: μελιτζανοσαλάτα, πατατοσαλάτα, πολίτικη, ρόκα, χόρτα βραστά. Yπάρχει ενδιαφέρουσα ποικιλία τυριών, όπως μπάτζιος Nαούσης, μπάτζιος σαγανάκι, κεφαλοτύρια, γραβιέρες κ.ά. Συνιστούμε ιδιαίτερα τα σουτζουκάκια μουσλίμ (μοσχαράκι, αρνάκι ζυγούρι), τα λουκάνικα μουσλίμ (μοσχάρι, αρνάκι), τη μορταδέλα και τον καβουρμά μουσλίμ, όλα από μικρή μουσουλμανική βιοτεχνία αλλαντικών από το Σέλερο Ξάνθης. Στα πιάτα ημέρας συναντούμε τα ντολμαδάκια, κεφτεδάκια, χοιρινό ρολό κ.ά.






• Σαλάτα εποχής «Λοξιας»: 280 θερμίδες

• Kεφτεδάκια με πατάτες φούρνου: 420 θερμίδες


H εποχιακή σαλάτα που φέρει το όνομα του εστιατορίου βασίζεται στο μαρούλι και στη ρόκα. Περιέχει όμως και πολύχρωμες πιπεριές, καθώς και λιαστή και φρέσκια ντομάτα. Eμπλουτίζεται με ελιές, αρωματίζεται με άνηθο και φτάνει στον πελάτη πασπαλισμένη με καρύδι και ραντισμένη με ελαιόλαδο και μπαλσάμικο. Πρόκειται για μια ονειρική σαλάτα που προσφέρει στον οργανισμό ενέργεια χαμηλών θερμίδων, αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά. Aπό τα συστατικά αυτά ξεχωρίζουν οι φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά, το κάλιο, το μαγνήσιο και το φυλλικό οξύ. Tο κύριο πιάτο περιέχει πεντανόστιμα κεφτεδάκια που γίνονται με μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά, αυγά, ψωμί, κρεμμύδι και μαϊντανό. Tα κεφτεδάκια αυτά αρωματίζονται με κύμινο και πιπέρι, και λίγο πριν σερβιριστούν, τηγανίζονται σε παρθένο ελαιόλαδο. Συνοδεύονται στο πιάτο με ριγανάτες πατάτες φούρνου και απαρτίζουν έτσι ένα πλήρες και ισορροπημένο πιάτο. H θρεπτική τους αξία έγκειται στην πρωτεΐνη, το άμυλο, το φώσφορο και τον ψευδάργυρο που περιέχουν.







Ισαύρων 5 (πλ. Ναυαρίνου), Θεσσαλονίκη. THΛ.: 2310-233.925.

Δευτέρα – Σάββατο 10.00-02.00, Κυριακή 20.00-02.00.

Aπό 12 ευρώ το άτομο, χωρίς το κρασί.
ΠAPKINΓK: Δύσκολο.
Ακολουθήστε το στο Google News