Υλικά
- 100 γρ. φακές
- 75 γρ. αλεσμένη ψίχα καρυδιού
- 75 γρ. τριμμένη ψίχα ξερού ψωμιού
- 1 κουταλάκι τριμμένο φασκόμηλο
- 2 κουταλάκια νερό (στο οποίο έχουμε διαλύσει 1 κουταλάκι μαγιά μπίρας)
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι (τριμμένο)
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τις φακές στο νερό για 2-3 ώρες. Τις βράζουμε μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμες, αλλά όχι εντελώς, και τις στραγγίζουμε. Ανάβουμε το φούρνο στους 170ο C. Γυρνάμε το κρεμμύδι στο λάδι και το ρίχνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος με καπάκι, προσθέτουμε τις στραγγισμένες φακές και τα υπόλοιπα υλικά και ψήνουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά το πολύ.
Μερίδες
για 4 άτομα
Γνώμες
Η συνταγή αυτή αποτελεί έναν πρωτότυπο τρόπο κατανάλωσης οσπρίων. Παρέχει αρκετή ποσότητα σιδήρου, καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου, φυτικών ινών και φυλλικού οξέος. Περιέχει μικρή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και χοληστερίνης, αλλά είναι και κατάλληλη για όσους θέλουν να ελέγξουν το σάκχαρό τους, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες (1 κούπα φακές παρέχει 15 γρ. φυτικών ινών και η συνιστώμενη πρόσληψη ημερησίως είναι 25 γρ. για τις γυναίκες και 38 γρ. για τους άνδρες).
Συμβουλές
Εάν βάλουμε τις φακές στο νερό από το βράδυ, ο σπόρος θα αρχίσει να βγάζει φύτρο. Αυτό το καταλαβαίνουμε από τα μικρά τσικ-τσακ που μπορούμε να ακούσουμε εάν σκύψουμε προσεκτικά πάνω από τις φακές το πρωί. Η διαδικασία αυτή προσφέρει όχι μόνο καλύτερη γεύση, αλλά και πολλές ωφέλιμες βιταμίνες.
Σύσταση
- Θερμίδες:…………….1.390
- Λιπαρά:……………….88 γρ.
- Xοληστερίνη:………..0