Η έντονη σωματική άσκηση είναι από τις πιο συχνές αιτίες για την εκδήλωση μιας κρίσης άσθματος στο παιδί. Πολλές φορές, μάλιστα, το μάθημα της γυμναστικής είναι αυτό που συμβάλλει στο να διαγνωστεί έγκαιρα η αλλεργική νόσος. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν συστήνεται η αποχή του παιδιού από τη γυμναστική. Aπλώς, οι ασθματικές κρίσεις προλαμβάνονται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, την οποία πρέπει να παίρνει το παιδί 20 λεπτά πριν την έναρξη των ασκήσεων. H αγωγή αυτή συνήθως είναι κάποιο βρογχοδιασταλτικό φάρμακο σε εισπνοή. Yπάρχουν ακόμα και οι πιο νέες θεραπευτικές αγωγές, που στηρίζονται σε μασώμενα δισκία (ειδικά φτιαγμένα για παιδιά), τα οποία βοηθούν στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας και απαλλάσσουν το παιδί από το άγχος που τυχόν του προκαλεί η χρήση της συσκευής εισπνοών στο σχολικό περίγυρο. Φυσικά, το αν θα συνεχίσει ένα ασθματικό παιδί τις αθλητικές δραστηριότητες εξαρτάται κατά ένα μεγάλο μέρος και από την κατανόηση και την επαγρύπνηση του καθηγητή της φυσικής αγωγής, ο οποίος πρέπει να βεβαιώνεται ότι το παιδί έχει πάρει πριν από τη γυμναστική το φάρμακό του, και ακόμα στην αρχή της άσκησης να επιβάλλει στο παιδί να κάνει μια μικρή «προθέρμανση», που θα το βοηθήσει ιδιαίτερα. Eσείς πάλι, σε συνεργασία με το δάσκαλο ή τον προπονητή του, μπορείτε να συμβουλέψετε το παιδί:



•Να μην ξεχνάει το φάρμακό του.

•Να μην επιδιώκει ασκήσεις που χρειάζονται παρατεταμένη προσπάθεια, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες.

•Να μην ανταγωνίζεται τους συμμαθητές του στην αντοχή.

•Να μην ξεκινάει καμιά αγωνιστική προσπάθεια χωρίς προθέρμανση.

•Να σταματάει την άσκηση όταν νιώθει αίσθημα δυσφορίας (δυσκολία στην αναπνοή, λαχάνιασμα, βήχα κ.ά.).

•Αν η αλλεργία του παιδιού οφείλεται στη γύρη, να αποφεύγει το μάθημα της γυμναστικής όταν γίνεται στην ύπαιθρο.



ΣE ΠEPIΠTΩΣH KPIΣHΣ

● Δώστε στο παιδί μία δόση σιροπιού ή δύο εισπνοές βρογχοδιασταλτικού φαρμάκου.

Η πιο κατάλληλη στάση για να ξεπεράσει το παιδί μια κρίση άσθματος είναι να το βάλετε να καθίσει με τους αγκώνες στα γόνατα ή γονατιστό πάνω σε μια καρέκλα, με τους αγκώνες και τους βραχίονες ακουμπισμένους στην πλάτη της καρέκλας.

● Η αναπνευστική λειτουργία θα επανέλθει πιο γρήγορα στα φυσιολογικά επίπεδα αν αναπνέει ήρεμα ή αν τη στιγμή της εκπνοής το πιέσετε ελαφρά στην κοιλιά.

● Η εκπνοή πρέπει να γίνεται με το στόμα κλειστό.



AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Όον αφορά την αλλεργική ρινίτιδα (εποχική και συνεχή), ιδιαίτερα αποτελεσματικά είναι τα αντιισταμινικά της νεότερης γενιάς, τα οποία δεν προκαλούν υπνηλία, αλλά και τα ρινικά σπρέι με στεροειδή ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.