Το ατοπικό έκζεμα, το έκζεμα εξ επαφής, η κνίδωση και οι αλλεργίες από τα τσιμπήματα εντόμων (όπως οι σφήκες και οι μέλισσες) ανήκουν στην κατηγορία των δερματικών αλλεργιών.



ΠOY OΦEIΛONTAI

Οι αλλεργίες αυτές συνήθως προκαλούνται από αλλεργιογόνα που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα ή που, μέσω του δέρματος, μπαίνουν στον οργανισμό. Για τις δερματικές αλλεργίες μπορεί να ευθύνονται επίσης και αλλεργιογόνα των τροφών ή φάρμακα.

● Ατοπικό έκζεμα: Eμφανίζεται με κοκκίνισμα του δέρματος, απολέπιση του σώματος, φαγούρα σε μέρος του σώματος ή ολόκληρο το σώμα, ακόμα και στο πρόσωπο. Mπορεί να οφείλεται σε γύρη, σε τροφές ή άλλη αιτία και προσβάλλει συνήθως άτομα με γενετική προδιάθεση.

● Έκζεμα εξ επαφής: Παρουσιάζεται σε κάποιο σημείο του σώματος όταν αυτό έρθει σε επαφή με το προϊόν ή την ουσία που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από το άτομο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το έκζεμα από τα κουμπιά των παντελονιών τζιν, το οποίο εκδηλώνεται κάτω από τον αφαλό, εκεί όπου ακουμπάει το άνοιγμα του παντελονιού, ή εκείνο που προκαλείται στον καρπό από το πίσω μέρος του ρολογιού.

● Κνίδωση: Xαρακτηρίζεται από εξανθήματα στο σώμα και συνοδεύεται από έντονη φαγούρα. Tο δέρμα μοιάζει σαν να έχει τριφτεί με τσουκνίδα. H κνίδωση μπορεί να προκληθεί από τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας, αλλεργιογόνα φαρμάκων, τροφών κ.ά.

● Aλλεργίες από τσιμπήματα εντόμων: (βλ. Αναφυλακτικό σοκ).



TI NA KANETE

Η έκθεση στον ήλιο (πάντα με μέτρο) και το μπάνιο στη θάλασσα είναι αποτελεσματική «φυσική» θεραπεία για το ατοπικό έκζεμα. Tο δέρμα του παιδιού επίσης θα ανακουφίσουν:

•Τα δροσερά επιθέματα και οι πλύσεις με αφέψημα καλέντουλας ή τριφυλλιού (φυτά που έχουν καταπραϋντική δράση στις φλεγμονές του δέρματος), εφόσον τα έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός.

•Τα ιαματικά λουτρά και οι ψεκασμοί με ιαματικό νερό, που διατίθεται στα φαρμακεία σε σπρέι.

•Η συστηματική ενυδάτωση των ξηρών σημείων του δέρματος με ειδικές κρέμες που έχουν ως βάση φυτικά εκχυλίσματα βοτάνων (καλέντουλας, αλόης κ.ά.).

•Τα βαμβακερά ρούχα και εσώρουχα.

•Η χρήση γαλακτώματος αντί σαπουνιού ή ενός πολύ απαλού σαπουνιού στο μπάνιο (προτιμώνται προϊόντα με το pH του δέρματος – 5,5).



AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η θεραπεία των αλλεργικών παθήσεων βασίζεται κυρίως στις φαρμακευτικές αγωγές. Για το έκζεμα ο παιδίατρος θα σας δώσει τις κατάλληλες θεραπευτικές αλοιφές και ενδεχομένως κάποιο αντιισταμινικό φάρμακο, για να ελαττωθεί η φαγούρα. Eπίσης, για την κνίδωση έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά τα αντιισταμινικά της νεότερης γενιάς, τα οποία έχουν το πλεονέκτημα να μην προκαλούν υπνηλία και ατονία. Aποτελεσματική είναι και η απευαισθητοποίηση με ειδικά εμβόλια σε περιπτώσεις αλλεργιών από τη γύρη, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και ορισμένους μύκητες (80%) και από το δηλητήριο των εντόμων (πάνω από 90%).

Η ανοσοθεραπεία στα αεροαλλεργιογόνα μπορεί να είναι ενέσιμη ή υπογλώσσια (γίνεται στο σπίτι από τους γονείς του παιδιού βάσει προγράμματος που δίνει ο γιατρός).