Η μηνιγγίτιδα είναι φλεγμονή των μηνίγγων, δηλαδή των μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Aιτία της μηνιγγίτιδας μπορεί να είναι ιοί και μικρόβια, γεγονός που καθορίζει και τη σοβαρότητά της. Έτσι, ενώ η ιογενής μηνιγγίτιδα θεωρείται μία απλή λοίμωξη, η οποία υποχωρεί από μόνη της μετά από μία εβδομάδα, η μικροβιακή είναι εξαιρετικά σοβαρή και μπορεί να απειλήσει τη ζωή του παιδιού. H μικροβιακή μηνιγγίτιδα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλείται από το μηνιγγιτιδόκοκκο, ένα μικρόβιο που βρίσκεται στο 5-10% του συνολικού πληθυσμού. Όσοι είναι φορείς του μικροβίου δεν εκδηλώνουν τη νόσο, αλλά τη μεταδίδουν.



ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα της ιογενούς μηνιγγίτιδας δεν διαφέρουν από αυτά ενός κρυολογήματος. Στη μικροβιακή μηνιγγίτιδα τα αρχικά συμπτώματα θυμίζουν γρίπη, αλλά μετά από λίγες ώρες το παιδί παρουσιάζει έντονο πονοκέφαλο, που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, κακοδιαθεσία, απάθεια και ζάλη. Στις εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις το παιδί εμφανίζει και εξανθήματα, που μοιάζουν σαν κηλίδες αίματος κάτω από το δέρμα.



TI NA KANETE

Στην ιογενή μηνιγγίτιδα η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική (αντιπυρετικά και παυσίπονα). Για την αντιμετώπιση της μικροβιακής μηνιγγίτιδας το παιδί πρέπει να εισαχθεί επειγόντως στο νοσοκομείο, όπου θα υποβληθεί καταρχήν σε παρακέντηση εγκεφαλονωτιαίου υγρού από τη σπονδυλική στήλη, για να γίνει η επιβεβαίωση της διάγνωσης, και αμέσως μετά θα υποβληθεί στην κατάλληλη θεραπεία. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα το ποσοστό των θανάτων από μηνιγγίτιδα φθάνει το 15%.



ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΑΜΕΣΩς ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΑΝ:

•Το παιδί παρουσιάσει υψηλό πυρετό, ανησυχία, κακοδιαθεσία, απάθεια.

•Αν παρατηρήσετε εξάνθημα στο σώμα του παιδιού το οποίο δεν υποχωρεί όταν τεντώνεται το δέρμα.