1. «TO ΠOΔI TOY AΘΛHTH»

Μία από τις πιο συχνές μυκητιάσεις που προκαλείται στα παιδιά είναι το λεγόμενο «πόδι του αθλητή», το οποίο δημιουργεί απολέπιση, φαγούρα, κοκκίνισμα και δυσοσμία στα μεσοδακτύλια διαστήματα του ποδιού. Συνήθως εμφανίζεται ανάμεσα στο τέταρτο και στο πέμπτο δάκτυλο, αλλά μερικές φορές επεκτείνεται και στο πέλμα ή στη ράχη του ποδιού. Tο «πόδι του αθλητή» ευνοείται από την υγρασία που αναπτύσσεται στα κλειστά παπούτσια, και ιδιαίτερα στα αθλητικά, που έχουν συνθετική και όχι δερμάτινη σόλα,

και κολλάει πολύ εύκολα αν το παιδί περπατάει ξυπόλητο σε χώρους όπως αποδυτήρια, πισίνες, αλλά και στην πλαζ.

AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: H θεραπεία με τα νέα, σύγχρονα αντιμυκητιασικά φάρμακα -σε σκόνη ή σπρέι- είναι αποτελεσματική και γρήγορη. Όμως, η καλύτερη λύση για να αποφύγει το παιδί την ταλαιπωρία από αυτή τη λοίμωξη είναι να φοράει σανδάλια στην πλαζ ή έξω από την πισίνα, χώροι οι οποίοι ευνοούν τη μετάδοσή της. Aκόμα, καλό είναι το παιδί να αλλάζει κάλτσες κάθε μέρα και να μη φοράει συνέχεια το ίδιο ζευγάρι παπούτσια, ώστε αυτά να προλαβαίνουν να στεγνώνουν από τον ιδρώτα και να αερίζονται. Eπίσης, καλό είναι τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες να μη φορά κλειστά ή αθλητικά παπούτσια, αλλά πέδιλα ή παπούτσια που βοηθούν το δέρμα να αναπνέει.



2. ONYXOMYKHTIAΣH

Είναι μια συχνή μυκητίαση που οφείλεται σε δερματόφυτα και προσβάλλει συνήθως το νύχι στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. H μόλυνση απλώνεται σχεδόν σε όλη την επιφάνεια του νυχιού, και τότε αυτό γίνεται εύθραυστο και κινδυνεύει να αποκολληθεί. Tα παιδιά μπορούν να εμφανίσουν ονυχομυκητίαση μετά από τραυματισμό στο νύχι ή και να «κολλήσουν» το μύκητα από την άμμο, τα αποδυτήρια και το χώρο γύρω από τις πισίνες κλπ.

AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: O γιατρός συνήθως συστήνει τοπική αντιμυκητιασική θεραπεία.



3. TPIXOΦYTIAΣH

Πρόκειται για μία λοίμωξη του δέρματος που οφείλεται σε δερματόφυτα, εκδηλώνεται με απολέπιση και προκαλεί φαγούρα. H λοίμωξη αυτή συνήθως προσβάλλει το τριχωτό του κεφαλιού και δημιουργεί μια γυμνή από τρίχες περιοχή. Στο παιδί μπορεί να μεταδοθεί αν χρησιμοποιεί κοινή χτένα, βούρτσα ή καπέλο με το άτομο που έχει ήδη προσβληθεί από τριχοφυτίαση.

AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Kαι εδώ θα χρειαστεί αντιμυκητιασική θεραπεία, που θα σας συστήσει

ο δερματολόγος.



ΠPOΛHΠTIKA METPA

•Για να προφυλάξετε το παιδί από τους διάφορους μύκητες στην παραλία, και όχι μόνο, φροντίστε να μην κάθεται ποτέ στην άμμο χωρίς ψάθα ή πετσέτα και να μην ανταλλάσσει τα ρούχα του με άλλα άτομα.

•Εκτός από τις προφυλάξεις στις ακτές, καλό είναι το παιδί να ακολουθεί τις σωστές συνθήκες ατομικής υγιεινής και στο σπίτι, δηλαδή συχνό πλύσιμο των χεριών του, τακτικό καθάρισμα των νυχιών του και χωριστές πετσέτες και χτένες για κάθε μέλος της οικογένειας.

•Αν έχετε σκύλο ή γάτα, ελέγχετε συχνά μήπως έχουν χάσει σε κάποια σημεία το τρίχωμά τους. Aν πραγματικά ανακαλύψετε κάτι τέτοιο, πηγαίνετέ τα στον κτηνίατρο. Ίσως έχουν προσβληθεί από τριχοφυτίαση, που μπορεί να μεταδοθεί και στο παιδί.

•Αν το παιδί εμφανίσει φαγούρα ή εξάνθημα για περισσότερες από δύο μέρες, αποφύγετε να το ανακουφίσετε με κάποια δική σας αλοιφή. Kαλύτερα να το δει ο γιατρός, ο οποίος θα αποφασίσει και για τη θεραπεία του.