Η οστρακιά οφείλεται στο στρεπτόκοκκο, ένα μικρόβιο που ευθύνεται και για την αμυγδαλίτιδα, γι’ αυτό και αρκετές φορές αρρωσταίνει με οστρακιά ένα παιδί σε μία οικογένεια που κάποιος έπασχε από στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα. Aν και είναι μεταδοτική, δεν είναι απαραίτητο πως, εάν νοσεί το ένα παιδί μίας οικογένειας, θα αρρωστήσει και το άλλο. Ίσως όμως το δεύτερο να πάθει μία αμυγδαλίτιδα, ή και τίποτα.



ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Το παιδί σας θα έχει μία με δύο μέρες κόκκινο λαιμό, θα ανεβάσει πυρετό πάνω από 38, 39, ενώ ίσως φτάσει και τους 40 βαθμούς Kελσίου, θα έχει πρησμένους λεμφαδένες, το στόμα και η γλώσσα του θα είναι πολύ κόκκινα. Έπειτα θα βγάλει ένα κόκκινο εξάνθημα, που συνήθως ξεκινάει από την κάτω κοιλιακή χώρα, ενώ το δέρμα στην αφή θα είναι πολύ άγριο και μετά από λίγες μέρες θα ξεφλουδίσει.



TI NA KANETE

Είναι σημαντικό να διαγνωστεί η οστρακιά, γιατί είναι η μόνη εξανθηματική ασθένεια της παιδικής ηλικίας που χρειάζεται αντιβίωση για να αντιμετωπιστεί το μικρόβιο που την προκαλεί. Aυτή η αντιβίωση πρέπει να χορηγηθεί για δέκα ημέρες. O γιατρός θα σας συμβουλέψει να κάνετε μία γενική ούρων στο παιδί σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να αποφευχθεί η επιπλοκή της νεφρίτιδας, η οποία μπορεί να προκύψει ως συνέπεια της οστρακιάς. Mία άλλη σημαντική επιπλοκή της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης (είτε της αμυγδαλίτιδας είτε της οστρακιάς), η οποία μπορεί να προληφθεί με την έγκαιρη και ολοκληρωμένη θεραπεία με το κατάλληλο αντιβιοτικό, είναι ο ρευματικός πυρετός. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι, ακόμα και μετά το πέρας της ασθένειας, πρέπει να προφυλάξετε το παιδί σας και ότι τουλάχιστον για ένα δεκαπενθήμερο πρέπει να αποφεύγει τις έντονες σωματικές δραστηριότητες.