Ένα παιδί χαρακτηρίζεται ότι έχει πλατυποδία όταν από τα πέλματα των ποδιών του λείπει η καμάρα. Ωστόσο, η πλατυποδία μπορεί να διαγνωστεί σωστά μόνο μετά την ηλικία των 3 ετών, γιατί μέχρι εκείνη τη στιγμή τα παιδικά ποδαράκια είναι επίπεδα, χωρίς καμάρα, λόγω του λίπους που βρίσκεται συσσωρευμένο σ’ εκείνο το σημείο. Μεγαλώνοντας όμως το παιδί, το πόδι αποβάλλει από μόνο του αυτό το λίπος και τότε αρχίζει να δημιουργείται η καμπύλη της καμάρας. Όταν λοιπόν φτάσει το παιδί στα 3 του χρόνια και τα πέλματά του έχουν σχεδόν πάρει τη φόρμα τους, ο ειδικός μπορεί να δει αν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα πλατυποδίας.
ΑντιμετώπισηΣτις πιο πολλές περιπτώσεις η παιδική πλατυποδία είναι ανώδυνη και δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία, αφού οι τυχόν μικροπαρεκκλίσεις από το φυσιολογικό αποκαθίστανται από μόνες τους. Kαι βέβαια ο ορθοπεδικός είναι ο μόνος που θα αποφασίσει αν χρειάζεται το παιδί να φορέσει ορθοπεδικά παπούτσια. Συνήθως-εκτός από σπάνιες περιπτώσεις- δεν συνιστάται το ορθοπεδικό παπούτσι, αλλά ένα ανατομικό υπόδημα, καθώς και αθλητικές δραστηριότητες, που σίγουρα βοηθούν.Πόνοι της ανάπτυξης
Συχνά τα παιδιά διαμαρτύρονται για ακαθόριστους πόνους στα άνω και κάτω άκρα, στους μυς και τους τένοντες. Aν και δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, οι πόνοι αυτοί συνήθως αποδίδονται στο γεγονός ότι το παιδί ψηλώνει.

Συμβουλευτείτε γιατρό

  • Αν το παιδί διαμαρτύρεται για έναν επίμονο νυχτερινό πόνο που εντοπίζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, γιατί μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας σοβαρής ασθένειας.
  • Πριν δώσετε στο παιδί κάποιο παυσίπονο.