Ο πόνος στην κοιλιά είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα στα παιδιά κάθε ηλικίας και μπορεί να οφείλεται σε πάρα πολλές αιτίες, ορισμένες από τις οποίες είναι σοβαρές. Oι αιτίες αυτές είναι:



Σκωληκοειδίτιδα

Ουρολοίμωξη

Γαστρεντερίτιδα

Διάφορες ιώσεις

Δυσκοιλιότητα

Διάρροια

Δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα. H αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, αλλά και η δυσανεξία (έλλειψη ενζύμων στο κατώτερο πεπτικό σύστημα, με επακόλουθο την αδυναμία του εντέρου να αφομοιώσει τη συγκεκριμένη τροφή) μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακούς πόνους, καθώς και διάρροια σε μικρά παιδιά. Ωστόσο, το 85% των παιδιών αυτών ξεπερνούν το πρόβλημα μετά την ηλικία των 5 ετών.

Ψυχολογικά αίτια. H ψυχολογική υπερέντα-ση, η οποία οφείλεται σε διάφορες καταστάσεις που αντιμετωπίζει το παιδί στο σχολείο ή στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά. Aυτοί οι πόνοι συνήθως δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, όπως διάρροια, πυρετό κ.ά. Συζητήστε το θέμα με το παιδί και, αν δείτε ότι το πρόβλημα επαναλαμβάνεται, συμβουλευτείτε έναν ειδικό.



ΠΡΟΣΟΧΗ!

Aν ο πόνος στην κοιλιά μοιάζει αναίτιος και επιμένει για περισσότερες από 2 ώρες ή αν συνοδεύεται από πυρετό, εμετούς και υπνηλία, πρέπει να απευθυνθείτε επειγόντως στο γιατρό.