Υλικά

  • 1 χταπόδι (περίπου 1½ κιλό)
  • 4-5 φρέσκες ντομάτες τριμμένες (ή 1 κουτί ντοματάκια)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 κιλό τραχανά
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 κρεμμύδι
  • Αλάτι, πιπέρι σε κόκκους

Γενικά
Τα πιάτα και τα αξεσουάρ για τη φωτογράφιση είναι από τα καταστήματα «Natura», Κυριαζή 21, τηλ.: 210-80.12.811, «Deco Club», Λ. Κηφισίας 338, Κηφισιά, τηλ.: 210-62.08.501, και «Παρουσίαση».

Εκτέλεση
Πλένουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τα φύλλα δάφνης και λίγους κόκκους πιπέρι. Το βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να προσθέσουμε νερό, γιατί συνήθως βγάζει αρκετό από μόνο του. Κρατάμε το ζουμί του, ρίχνουμε το λάδι και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε το ζουμί από το χταπόδι, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και συμπληρώνουμε με 1 φλιτζάνι νερό, εάν χρειάζεται. Μόλις βράσει το μείγμα, ρίχνουμε μέσα τον τραχανά. Χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να ψηθεί. Προς το τέλος, προσθέτουμε και το χταπόδι κομμένο σε κομμάτια.


Μερίδες
για 4 άτομα

Γνώμες
Το πιάτο αυτό αποτελεί μια καλή και πρωτότυπη επιλογή για όσους θέλουν να αποφύγουν το κρέας. O τραχανάς, που χρησιμοποιείται στη συνταγή αυτή, έχει ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία, γιατί παρέχει υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φωσφόρο, καθώς και αρκετή ποσότητα από τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Η χοληστερίνη του πιάτου οφείλεται κυρίως στο χταπόδι, που όμως έχει τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά και ελάχιστα κορεσμένα.


Συμβουλές
● Όταν το χταπόδι βράσει, μπορούμε να του βγάλουμε τις πέτσες. Έτσι αρέσει πιο πολύ στα παιδιά.

● Εάν ο τραχανάς είναι από σιτάρι (γλυκός), χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο για να ψηθεί. Αφήστε τον ένα τέταρτο περίπου.

● Όσο πιο λίγο νερό χρειαστεί το φαγητό, τόσο το καλύτερο για τη γεύση του




Σύσταση

  • Θερμίδες………………3.231
  • Λιπαρά…………………136 γρ.
  • Xοληστερίνη………….800 mg