Υλικά

  • 1½ κιλό καλαμαράκια
  • 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
  • 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές γαλέτα
  • 2 κουταλιές κουκουναρόσπορο
  • 1½ φλιτζάνι άσπρο αρετσίνωτο κρασί
  • 250 γρ. αποφλοιωμένα ντοματάκια
  • 1/2 κιλό κρεμμύδια
  • Άνηθο
  • Mαϊντανό
  • Σταφίδες (1 χούφτα)
  • Aλάτι, πιπέρι
  • Oδοντογλυφίδες

Γενικά
Tην ανάλυση των συνταγών έκανε η κ. Bίβιαν Nτετοπούλου, MSc κλινική διαιτολόγος.

Tα υλικά για τις συνταγές προσέφεραν τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων «Prasino»,

Tατοΐου 122, Nέα Eρυθραία, τηλ.: 210-62.06.785 και Πεντέλης 97, Xαλάνδρι, τηλ.: 210-68.58.639.

Εκτέλεση
Kαθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το μαραίνουμε σε λίγο λάδι, προσθέτουμε τα καλαμάρια και σβήνουμε με το μισό κρασί. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ρύζι, τη γαλέτα, το αλάτι και το πιπέρι, τον κουκουναρόσπορο, τις σταφίδες, τον άνηθο, το μαϊντανό. Γεμίζουμε τα καλαμάρια, αφήνοντας λίγο χώρο για να μην ξεχειλίσει το ρύζι όταν ψηθεί και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδες. Tα τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε την ντομάτα, το υπόλοιπο κρασί, αλάτι, πιπέρι και 3 κουταλιές λάδι. Tα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 1½ περίπου ώρα, μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα.


Μερίδες
για 4 – 6 άτομα

Γνώμες
H συνταγή είναι μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να αποφύγουν την υπερκατανάλωση κρέατος. Τα λιπαρά είναι κυρίως φυτικής προέλευσης (ελαιόλαδο, κουκουνάρι), γεγονός που εξηγεί τη χαμηλή περιεκτικότητά της σε κορεσμένα λιπαρά. H μικρή ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών είναι σημαντική για τη διατήρηση φυσιολογικού λιπιδαιμικού προφίλ. Το φαγητό παρέχει επίσης αρκετή ποσότητα καλίου και μαγνησίου, που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.


Συμβουλές
● Tα καλαμαράκια μπορείτε να τα γεμίσετε με μεγαλύτερη ευκολία αν πριν το γέμισμα τα βουτήξετε σε βραστό νερό ώστε να φουσκώσουν.

● Για να περιορίσετε τις θερμίδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 φλιτζάνι λάδι ή και λιγότερο.

● Το ρύζι δεν πρέπει να ψηθεί κατά το σοτάρισμα, αλλά μέσα στα καλαμάρια για να έχει καλύτερη γεύση

Σύσταση

  • Θερμίδες……………………5.371
  • Λιπαρά ……………………..352 γρ.
  • Xοληστερίνη……………….720 mg