Υλικά

  • 1 κιλό μελιτζάνες (κατά προτίμηση φλάσκες)
  • 2 μεγάλες ντομάτες
  • 3/4 του φλιτζανιού λάδι
  • Λίγη ρίγανη
  • Αλάτι, πιπέρι

Γενικά
Την ανάλυση των συνταγών έκανε η κ. Βίβιαν Ντετοπούλου, MSc., κλινική διαιτολόγος.

Εκτέλεση
Σε δυνατό φούρνο (200-220ο C) ψήνουμε τις μελιτζάνες και τις ντομάτες χωρίς να τις κόψουμε, μέχρι να μαλακώσουν (Θα χρειαστούν περίπου μισή ώρα έως τρία τέταρτα – οι ντομάτες ίσως λίγο λιγότερο, ανάλογα με το μέγεθός τους). Τις αφήνουμε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Τις λιώνουμε με πιρούνι, προσθέτουμε λάδι, ρίγανη και αλάτι, ανακατεύουμε καλά και είμαστε έτοιμοι. Με φρέσκο ψωμί ή κριτσίνια αποτελεί ένα εξαιρετικό πρώτο πιάτο για τα τραπέζια του καλοκαιριού.


Μερίδες
για 4 άτομα

Γνώμες
H συνταγή αυτή αποτελεί ένα απόλυτα μεσογειακό πιάτο βασισμένο σε λαχανικά και ελαιόλαδο. Είναι ιδανική για αυτούς που προσέχουν τα λιπίδιά τους, γιατί παρέχει μηδενική ποσότητα χοληστερίνης και πολύ μικρή ποσότητα κορεσμένου λίπους (22 γρ. συνολικά). Επιπλέον, το λυκοπένιο της ντομάτας απορροφάται πολύ καλύτερα με την ταυτόχρονη παρουσία του λίπους στο γεύμα.


Σύσταση

  • Θερμίδες………………………1.763
  • Λιπαρά…………………………165 γρ.
  • Xοληστερίνη………………….0