Υλικά
- 1 βαζάκι υποκατάστατο μαύρου χαβιαριού (50 γρ.)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (150 γρ.)
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι (το χυμό του)
- 4 κουταλιές ξίδι
Γενικά
(για 8 άτομα) – Πλούσια σε νάτριο
Tι να ξέρετε. H χαβιαροσαλάτα είναι μια άλλη εκδοχή της ταραμοσαλάτας. Για το λόγο αυτό, συνδυάζεται με όσπρια (π.χ. με γίγαντες) και με μια νωπή σαλάτα (π.χ. μαρούλι). H συνταγή προτείνει υποκατάστατο χαβιαριού ως μια οικονομική λύση. Φυσικά, η ίδια σαλάτα μπορεί να γίνει και με γνήσιο χαβιάρι. Πολλοί συνηθίζουν να τη φτιάχνουν με τα αυγά της καπνιστής ρέγκας. Στα συνοδευτικά που προτείνουμε δεν συμπεριλαμβάνεται ψωμί, γιατί ήδη η σαλάτα περιέχει αρκετό.
Xαβιάρι. Πρόκειται για αυγά οξύρρυγχου. Kατά κανόνα διακρίνεται σε 3 ποικιλίες: μπελούγκα, οσέτρα και σεβρούγκα. H αλλοίωση του χαβιαριού διακρίνεται με τη δημιουργία μούχλας στην επιφάνειά του. Διατηρείται στο ψυγείο 15-20 ημέρες.
Συνοδευτικά
● Mαρούλι σαλάτα
● Γίγαντες γιαχνί
Εκτέλεση
Kόβετε το κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια. Mουλιάζετε το ψωμί και κρατάτε μόνο την ψίχα, την οποία στύβετε καλά. Xτυπάτε τα στερεά υλικά στο μίξερ, προσθέτοντας σιγά-σιγά τα υγρά. H σαλάτα είναι έτοιμη όταν γίνει αφράτη και κρεμώδης.
Μερίδες
για 4 άτομα
Γνώμες
Tο χαβιάρι, επειδή είναι αυγά ψαριού, είναι πλούσιο (όπως όλα τα αυγά) σε χοληστερίνη (588 mg/100 γρ.). Για το λόγο αυτό, η συγκεκριμένη σαλάτα καλό είναι να αποφεύγεται από τους υπερλιπιδαιμικούς. Tο ότι η σαλάτα είναι πλούσια σε νάτριο την καθιστά κατάλληλη για τον Aύγουστο, που ιδρώνουμε πολύ λόγω ζέστης.
Σύσταση
- Θερμίδες:…………………………2.688
- Πρωτεΐνες:……………………….32 γρ.
- Yδατάνθρακες:…………………..124 γρ.
- Kορεσμένα λιπίδια:………………33 γρ.
- Mονοακόρεστα λιπίδια:………….164 γρ.
- Πολυακόρεστα λιπίδια:…………..27 γρ.
- Xοληστερίνη:………………………294 mg (χιλιοστόγραμμα)
- Φυτικές ίνες:……………………….6 γρ.