Ένα νέο φάρμακο, το οποίο ακόμα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, ενδέχεται να αποτελέσει την εναλλακτική ορμονική θεραπεία κατά των εξάψεων της εμμηνόπαυσης, όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Μαιευτική & Γυναικολογία».



Στην έρευνα του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον, στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ, συμμετείχαν συνολικά 620 γυναίκες που είχαν ήδη περάσει στην εμμηνόπαυση. Κάποιες από αυτές λάμβαναν 100 mg του φαρμάκου δεσβενλαφαξίνη ημερησίως, ενώ σε άλλες χορηγούνταν ψευδοφάρμακα.



Μετά μια περίοδο 12 εβδομάδων, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι οι εξάψεις στο 65% των γυναικών που λάμβαναν δεσβενλαφαξίνη είχαν μειωθεί κατά 75%, σε αντίθεση με το 29% όσων έπαιρναν εικονικά φάρμακα. Ωστόσο η λήψη της ουσίας συνδέθηκε και με παρενέργειες όπως ζαλάδα, ναυτία και αϋπνία.
Στην παρούσα φάση, η χορήγηση ορμονών αποτελεί την κύρια θεραπεία των εξάψεων της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) έχει επίσης δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Επιπλέον, εκτός από την βενλαφλαξίνη και οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης νορεπινεφρίνης, θεωρούνται αρκετά ελπιδοφόροι για την αντιμετώπιση των άσχημων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.