Η αψεγάδιαστη σοκολατένια εμφάνιση από σολάριουμ, έχει πολύ υψηλό τίμημα ιδιαίτερα για νέους ανθρώπους κάτω των 35 ετών, προειδοποιούν αυστραλοί επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας στο Κουίνσλαντ, που διαπίστωσαν ότι η συστηματική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία συνδέεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου κατά 98%.



Όπως υπογραμμίζουν μάλιστα οι επιστήμονες, ακόμα και μια μόνο επίσκεψη στο σολάριουμ μπορεί να αυξήσει κατά 22% την πιθανότητα εμφάνισης της πιο επιθετικής μορφής καρκίνου του δέρματος, του μελανώματος.



Την ώρα που στην Αυστραλία καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του δέρματος στον κόσμο, με τον έναν στους δύο Αυστραλούς να εμφανίζει κάποια μορφή της νόσου κατά τη διάρκεια της ζωής του, η μόδα του σολάριουμ φουντώνει. Ολοένα και περισσότεροι νεαροί οδηγούνται στα ινστιτούτα που υπόσχονται χρυσαφένια επιδερμίδα και παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο περίπου 1.600 άνθρωποι πεθαίνουν από μελάνωμα, η βιομηχανία του τεχνητού μαυρίσματος φαίνεται πως έχει τετραπλασιαστεί στη χώρα από το 1992, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η δρ Λουΐζα Γκόρντον, επιστήμονας που Ινστιτούτου.



Τα σολάριουμ, σύμφωνα με το Συμβούλιο για τον Καρκίνο της Αυστραλίας, εκπέμπουν ακτίνες UV μέχρι και πέντε φορές πιο ισχυρές από εκείνες του καυτού, μεσημεριανού καλοκαιρινού ήλιου.