Άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη οφείλουν να λαμβάνουν φάρμακα κατά της χοληστερόλης, έτσι ώστε να προστατεύονται από την πιθανότητα ανάπτυξης καρδιοπάθειας, είτε παρουσιάζουν προδιάθεση είτε όχι. Αυτό συστήνουν βρετανοί και αυστραλοί ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του Σίδνεϊ αντίστοιχα, που δημοσίευσαν της μελέτη τους στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών, εγκεφαλικών επεισοδίων ή ακόμα και καρκίνου του παχέος εντέρου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως προκαλούν τα νεότερα ευρήματα βάσει των οποίων οι «στατίνες», δρουν προληπτικά στους διαβητικούς ασθενείς ελαττώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών ή θανάτου, ακόμα και σε εκείνους που διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Ως γνωστόν τα άτομα με διαβήτη αντιμετωπίζουν κίνδυνο της τάξεως του 20% να αναπτύξουν καρδιαγγειακά νοσήματα μέσα στην πρώτη 10ετία από τη διάγνωση της νόσου, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα η ασθένεια έχει ήδη λάβει τρομακτικές διαστάσεις. Σήμερα, οι διαβητικοί υπολογίζεται ότι αγγίζουν περίπου τα 246 εκατομμύρια, αριθμός που αναμένεται ότι θα αυξηθεί δραματικά στο προσεχές μέλλον.