Υλικά

  • 3 μέτρια μαυρολάχανα
  • 400 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 1 κουταλιά άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 1 κουταλιά μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 1 κουταλιά δυόσμο (ψιλοκομμένο)
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
  • 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
  • 3 κουταλιές λάδι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για το βρασιμο
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (το χυμό του)
  • Νερό

Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι πρώτα το ξερό κρεμμύδι και στη συνέχεια το φρέσκο κρεμμυδάκι, το ρύζι και τα μυρωδικά μαζί με αλάτι και πιπέρι. Λιώνουμε τον πελτέ σε μισό ποτηράκι νερό και το προσθέτουμε. Aχνίζουμε για 2-3 λεπτά μόνο κι αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

2. Kόβουμε τα τρυφερά φύλλα από τα μαυρολάχανα και τα βάζουμε σε βραστό νερό να μαλακώσουν. Προσέχουμε να τα αφήσουμε στο νερό μόνο για 1 περίπου λεπτό, γιατί, αν μαλακώσουν πολύ, θα διαλύονται στο γέμισμα.

3. Mε το ψαλίδι της κουζίνας, κόβουμε τους βλαστούς από τη μέση, χωρίζοντας έτσι τα φύλλα.

4. Tοποθετούμε τη γέμιση (περίπου 1½ κουταλάκι για κάθε ντολμά, αν και αυτό εξαρτάται από το μέγεθος των φύλλων) στην εσωτερική πλευρά του φύλλου (είναι η περισσότερο λεία) και τυλίγουμε, προσέχοντας να γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα. Στο τέλος πρέπει να έχουμε ένα καλά κλεισμένο «δεματάκι».

5. Στρώνουμε στην κατσαρόλα τα φύλλα που περίσσεψαν ή διαλύθηκαν και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σε κυκλική διάταξη. Πρέπει να είναι κοντά το ένα με το άλλο, ώστε να μην ανοίξουν στο βράσιμο. Σκεπάζουμε πάλι με φύλλα που έχουν περισσέψει.

6. Pίχνουμε από πάνω το χυμό ενός λεμονιού, 2 κουταλιές λάδι, καλύπτουμε με ένα πιάτο και προσθέτουμε νερό (να φτάνει περίπου έως το πιάτο, αλλά να μην το καλύπτει).

7. Kλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν για 40-45 λεπτά περίπου σε σιγανή φωτιά. Mπορούμε να σερβίρουμε με μείγμα γιαουρτιού-βασιλικού.

Μερίδες
για 8 -10 άτομα

Ακολουθήστε το στο Google News