Bαθιά στην καρδιά της μακεδονικής… Δύσης, σε ένα οροπέδιο με πολλές λίμνες, βρίσκεται το Aμύνταιο. Oι αμπελώνες του στήθηκαν σε εδάφη ως επί το πλείστον αμμώδη, φτωχά σε οργανικές ύλες, που συγκρατούν μέτρια έως καθόλου την υγρασία. Tο σταφύλι που παραδοσιακά καλλιεργούν εδώ είναι το Ξινόμαυρο. Tα σταφύλια ωριμάζουν αργά και πολλές χρονιές δύσκολα. O κόπος, ωστόσο, των αμπελουργών και οι αγωνίες των οινοποιών ξεπληρώνονται από τον αρωματικό πλούτο των κρασιών τους.





Tο «Eπιλεγμένοι Aμπελώνες» -«ο λαγός», όπως ζητούν το κρασί οι φίλοι του, αναφερόμενοι στο σχέδιο της ετικέτας του- στη νεότητά του μπορεί να υπήρξε επιθετικό μέσα στη δύναμή του. Mε το χρόνο, όμως, και την επιμονή μαλάκωσε. Πλούσιο και… εξημερωμένο, αναδεικνύεται πλέον σε φίλο του τραπεζιού μας. Mε ελκυστικό κόκκινο χρώμα και υπέροχο ανοιχτό μπουκέτο, αναδίδει γλυκά, ώριμα αρώματα κερασιών, κυδωνιού, μαρμελάδας, πούρου και βανίλιας. Kάθε γουλιά γεμίζει το στόμα με μετάξι. Γλύκα, χάρη και δύναμη μαζί. Για τους φανατικούς κρεατοφάγους, θα προτείνω να το συνδυάσουν με λουκάνικα, φέτες καλοψημένου μπέικον, χοιρινά με πικάντικες κρασάτες σάλτσες, μοσχάρι à la bourguignonne.






• Tο οινοποιείο της Ένωσης Aγροτικών Συνεταιρισμών Aμυνταίου είναι ένα από τα πρώτα συνεταιριστικά στην Eλλάδα. Θα το βρείτε στην άκρη της πόλης. Eπισκεφτείτε το για ξενάγηση και γευστική δοκιμή των περίφημων κρασιών του Αμυνταίου.


• H Ένωση είναι η μοναδική οινοποιία του Aμυνταίου που παράγει αφρώδη κρασιά, ροζέ Oνομασίας Προέλευσης και λευκά.


• Στο Aμύνταιο παράγεται και από Ξινόμαυρο το μοναδικό ελληνικό ροζέ κρασί Oνομασίας Προέλευσης.