Το ένα τέταρτο των ασθενών που λαμβάνουν ασπιρίνη είναι ανθεκτικοί στο φάρμακο με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal».



Ερευνητική ομάδα από τον Καναδά με επικεφαλής τον έλληνα επιστήμονα Γιώργο Κρασόπουλο ανακάλυψε μετά από ανασκόπηση 20 ερευνών που περιελάμβαναν σχεδόν 3.000 ασθενείς ότι το 28% εξ αυτών εμφάνιζε ανθεκτικότητα στην ασπιρίνη.



Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί οι ασθενείς έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο και εξαπλάσιες πιθανότητες το επεισόδιο αυτό να είναι θανατηφόρο.



Αυτοί οι ασθενείς αντιμετωπίζουν επίσης τετραπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν οξύ στεφανιαίο σύνδρομο το οποίο μειώνει την κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά και προκαλεί πόνους στο στήθος. Είναι σημαντικό μάλιστα να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που δεν ανταποκρίνονταν στην ασπιρίνη, δεν έδειχναν ανταπόκριση και σε άλλα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας (Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη).



Οι ερευνητές δε γνωρίζουν ποιοι μηχανισμοί βρίσκονται πίσω από την ανθεκτικότητα ορισμένων μόνο ανθρώπων στην ασπιρίνη ενώ παράλληλα δεν υπάρχει ένα απλό τεστ που να δείχνει ποια άτομα έχουν «ανοσία» στο φάρμακο.