Για πρώτη φορά η εξέταση δύο μονοζυγωτικών διδύμων κοριτσιών από τη Βρετανία οδήγησε τους επιστήμονες (του Ινστιτούτου Έρευνας στον Καρκίνο του Σάρεϊ), στον εντοπισμό της πηγής των καρκινικών βλαστικών κυττάρων στο αίμα, τα οποία ευθύνονται για την ανάπτυξη λευχαιμίας σε παιδική ηλικία.



Τα δύο τετράχρονα κοριτσάκια, η Ολίβια και η Ιζαμπέλα Μέρφι, έφεραν ακριβώς την ίδια γονιδιακή μετάλλαξη η οποία δεν ήταν κληρονομική και συνδέεται με τα αιμοποιητικά κύτταρα του μυελού. Αυτό σημαίνει ότι είχαν τις ίδιες πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου. Παρόλα αυτά, λόγω της διαφορετικής συμπεριφοράς του οργανισμού, μόνο η Ολίβια εμφάνισε λευχαιμία.



Σύμφωνα με τους ειδικούς της Μοριακής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Αντικαρκινικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Σάρεϊ, το γεγονός αυτό οφείλεται σε μια δεύτερη μετάλλαξη η οποία δημιουργήθηκε μετά τη γέννησή της και οδήγησε στην ανάπτυξη του καρκίνου. Υποστηρίζουν ακόμη, ότι η αρχική μετάλλαξη κατά την εβρυϊκή ζωή των κοριτσιών εμφανίσθηκε πρώτα στο ένα και στη συνέχεια πέρασε στο δεύτερο μέσω του αίματος, προκαλώντας έτσι στην γέννηση των παιδιών με προ-καρκινικά βλαστικά κύτταρα και προδιάθεση για λευχαιμία.



Είναι πολλές οι ελπίδες ότι τώρα οι επιστήμονες θα διαμορφώσουν νέες θεραπείες που θα στοχεύουν τα προ-καρκινικά και τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα και θα έχουν λιγότερες παρενέργειες.