Το εργασιακό στρες αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, καθώς αποσυντονίζει τα εσωτερικά συστήματα του οργανισμού.

Αυτό έδειξε μελέτη 12 ετών που πραγματοποιήθηκε από το University College στη Βρετανία, και στην οποία έλαβαν μέρος συνολικά 10.000 βρετανοί δημόσιοι υπάλληλοι. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, από την έρευνα αποδείχθηκε ότι το στρες προκαλεί στον οργανισμό βιολογικές αλλαγές που σχετίζονται άμεσα με τις καρδιοπάθειες. Πρόκειται μάλιστα για μια σχέση ακόμα πιο στενή από ότι πίστευαν μέχρι σήμερα.

Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στις διαπιστώσεις αυτές μετά από επτά διαφορετικές έρευνες που έκαναν στους υπαλλήλους – οι εθελοντές απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις απαιτήσεις της δουλειάς τους, τα καθήκοντά τους, πόσο συχνά έπαιρναν άδεια και πόσο πιεσμένοι αισθάνονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ερευνητές, προέκυψε ότι οι εργαζόμενοι με χρόνιο στρες εμφάνιζαν αυξημένο κατά 68% κίνδυνο καρδιοπάθειας σε σύγκριση με τους πιο «χαλαρούς». Μάλιστα η σύνδεση φάνηκε να είναι ισχυρότερη για τα άτομα κάτω των 50 ετών. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις παρατήρησαν υψηλότερα από το κανονικό επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα – πρόκειται για ορμόνη του στρες της οποίας η ύπαρξη σε υψηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και στην καρδιά.

Οι ειδικοί συμπέραναν τελικώς, πως το εργασιακό στρες οδηγεί τον εργαζόμενο σε πολύ πιο ανθυγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής όπως π.χ. η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η καθιστική ζωή.