Μήπως αισθάνεστε τελευταία το δέρμα σας να είναι πιο ξηρό και να σας τραβάει; Τα χείλη να σκάνε και τα μαλλιά να έχουν χάσει τη λάμψη τους και να φαίνονται θαμπά και άτονα; Όσο ωραία κι αν περνάτε το χειμώνα με τις εκδρομές στο βουνό, ανεβοκατεβαίνοντας τις πίστες των χιονοδρομικών κέντρων ή απολαμβάνοντας τη θαλπωρή του σπιτιού σας, οι κρύες εξωτερικές καιρικές συνθήκες και η ζέστη ενός κλειστού χώρου, που εναλλάσσονται απότομα, ταλαιπωρούν κάθε σημείο του σώματός σας. Τι είναι αυτό που το ταλαιπωρεί; Η ανικανότητα του δέρματος να διατηρεί τη φυσική του υγρασία. Ή, πιο απλά, η έλλειψη ενυδάτωσης. Και αφού γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να βγείτε έξω μια χειμωνιάτικη μέρα φορώντας καλοκαιρινά ρούχα γιατί θα έχει επιπτώσεις στην υγεία σας, το ίδιο θα πρέπει να σκεφτείτε και για την ομορφιά σας, προσαρμόζοντας τα καλλυντικά στη νέα εποχή και αλλάζοντας λίγο τις καθημερινές σας συνήθειες.


Ακόμα και όσες γυναίκες έχουν λιπαρή επιδερμίδα, αυτή την περίοδο τη βλέπουν να γίνεται πιο ευαίσθητη και να ερεθίζεται πιο εύκολα. Νιώθουν την έλλειψη άνεσης και την αίσθηση αφυδάτωσης στα ζυγωματικά, παρατηρούν μικρά και λεπτά αγγεία να εμφανίζονται στα πλαϊνά της μύτης, οι γραμμές και οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια να γίνονται πιο εμφανείς και τα μάγουλα να αποκτούν ένα ροδαλό χρώμα, που δεν παραπέμπει όμως σε αυτό του προσώπου που σφύζει από υγεία. Πού οφείλεται αυτή η αλλαγή; Στη διαταραχή του υδρολιπιδικού φιλμ της κερατίνης. Η επιφάνεια της επιδερμίδας αποτελείται από λιπίδια που συγκρατούν το νερό, ώστε να εξασφαλίζεται η ελαστικότητα και η απαλότητά της. Με το κρύο, ωστόσο, η παραγωγή τους μειώνεται, κι έτσι χάνεται η φυσική προστασία που παρέχουν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που λέμε την έκφραση «ο παγωμένος αέρας ξυρίζει». Και επειδή η επιδερμίδα του προσώπου είναι άμεσα εκτεθειμένη, τώρα έχει περισσότερο ανάγκη από ενισχυμένη φροντίδα ενυδάτωσης και θρέψης.

Αν και η επιδερμίδα μπορεί να διασφαλίσει τις ζωτικές της λειτουργίες, όσο μεγαλώνουμε, η παραπάνω διαδικασία γίνεται σε πιο αργούς ρυθμούς. Εδώ είναι που θα πρέπει να τη βοηθήσετε με ενυδατικά προϊόντα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που θα επαναφέρουν την ισορροπία του νερού. Για το ντεμακιγιάζ καλό είναι να χρησιμοποιείτε γαλάκτωμα και λοσιόν αντί για τζελ καθαρισμού, το οποίο ξεπλένεται με νερό και μπορεί να επιτείνει το πρόβλημα της ξηρότητας.
• Μια άλλη λεπτομέρεια που θα πρέπει να προσέξετε είναι το μακιγιάζ. Η χειμωνιάτικη χλομάδα δεν ταιριάζει στην εμφάνισή σας και γι’ αυτό σας προτείνουμε η κρέμα ημέρας να περιέχει χρωστικές ουσίες που θα φωτίσουν το πρόσωπό σας. Για να απαλύνετε τη ροδαλότητα στα μάγουλα, επιλέξετε ένα ρουζ σε βερικοκί αποχρώσεις. Προτιμήστε ένα make-up σε υγρή μορφή, για να αποφύγετε την ξηρότητα, και φυλάξτε τα κραγιόν που είναι σε ματ υφή. Αν δεν μπορείτε να αποχωριστείτε το αγαπημένο σας κραγιόν, θυμηθείτε πριν το φορέσετε να απλώσετε στα χείλη σας ένα ενυδατικό μπαλμ ή λίγη βαζελίνη, που θα τα προστατεύσει.

Μην υποτιμάτε τη δύναμη του ήλιου και φοράτε αντιηλιακή προστασία ακόμα και τώρα που οι ημέρες είναι μικρές και συννεφιασμένες.


Δεν είναι μόνο το πρόσωπο που πλήττεται από το κρύο. Την ίδια ανάγκη για προστασία έχει και το δέρμα του σώματός μας, έστω και αν δεν είναι άμεσα εκτεθειμένο. Όσο και αν φοράτε ζεστά ρούχα, η ξηρότητα θα δείχνει την τραχιά της όψη. Αν το δέρμα σας είναι ήδη ξηρό, θα παρουσιάσει σημάδια αφυδάτωσης, θα γίνει πιο ευαίσθητο και με τάση να εμφανίσει ερεθισμούς. Και αν μετά από μια κρύα μέρα στους δρόμους, ένα καυτό ντους σας φαίνεται η καλύτερη ιδέα για να ζεσταθείτε και να διώξετε την κούραση όταν γυρίσετε σπίτι, καλό είναι να περιορίσετε το χρόνο που θα παραμείνετε κάτω από το καυτό νερό.

Το πολύ ζεστό νερό στερεί από το δέρμα τα φυσικά έλαια που διατηρούν την υγρασία του και υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει σπάσιμο των αιμοφόρων αγγείων. Γι’ αυτόν το λόγο, προτιμήστε το ντους να είναι σύντομο σε διάρκεια, και η θερμοκρασία του νερού να είναι χλιαρή προς ζεστή. Προσοχή πρέπει να δώσετε και στον καθαρισμό του δέρματος. Χρησιμοποιήστε αφρόλουτρα που να περιέχουν ενυδατικά στοιχεία, όπως γλυκερίνη, ή απαλά σαπούνια με ουδέτερο pΗ, που δεν ενισχύουν το πρόβλημα της ξηρότητας. Για να βελτιώσετε την εικόνα του άγριου σε υφή δέρματος, χρησιμοποιείτε καθημερινά ένα γαλάκτωμα επίσης πλούσιο σε ενυδατικά συστατικά. Η καλύτερη στιγμή είναι μετά το μπάνιο. Μη στεγνώνετε εντελώς το σώμα σας, αλλά όσο είναι ακόμα νωπό, απλώστε το γαλάκτωμα, επιμένοντας στις πιο ξηρές περιοχές, όπως οι αγκώνες και οι φτέρνες. Όσον αφορά τα πόδια, είναι άλλο ένα σημείο του σώματος που υποφέρει κλεισμένο μέσα στα παπούτσια. Φροντίστε τα με εξειδικευμένα προϊόντα, που θα μαλακώσουν το δέρμα και θα το θρέψουν σε βάθος. Το κρύο, όμως, καθώς και τα συχνά πλυσίματα ταλαιπωρούν και τα χέρια μας. Το δέρμα στη ράχη του χεριού κοκκινίζει, ερεθίζεται, γίνεται άγριο και ξεφλουδίζει. Προφυλάξτε τα χέρια σας φορώντας γάντια κάθε φορά που πλένετε τα πιάτα και κάνετε δουλειές στο σπίτι.

Έχετε πάντα στην τσάντα σας μια μικρή συσκευασία κρέμας για τα χέρια, που θα απλώνετε κάθε φορά που τα αισθάνεστε ξηρά.


Υπάρχει εποχή που δεν ταλαιπωρούνται τα μαλλιά μας από τις καιρικές συνθήκες; Αν πιστεύετε ότι πρέπει να τα προστατεύετε μόνο το καλοκαίρι, λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας και της θάλασσας, κάνετε λάθος. Ο χειμώνας είναι το ίδιο απειλητικός. Με τον κρύο αέρα η τρίχα χάνει και αυτή την υγρασία της, που της χαρίζει ελαστικότητα και ζωντάνια, και τα μαλλιά χάνουν τον όγκο τους και φαίνονται θαμπά και άτονα. Και αν νομίζετε ότι φορώντας καπέλο ή σκούφο θα τα προφυλάξετε, οι περισσότεροι στυλίστες έχουν διαφορετική άποψη. Θεωρούν ότι τα μαλλιά πατικώνονται, χάνουν το στυλ τους, το δέρμα δεν αναπνέει και συνιστούν να τα φοράμε μόνο στις εκδρομές και στις πίστες του σκι. Αν όμως παρ’ όλα αυτά εσείς επιμένετε για λόγους εμφάνισης, βεβαιωθείτε ότι τα μαλλιά σας είναι απολύτως στεγνά. Αν είναι μακριά, πιάστε τα σε μια χαλαρή αλογοουρά. Λύστε την όταν μπείτε σε ένα κλειστό χώρο, κουνήστε λίγο αριστερά και δεξιά το κεφάλι σας και χτενιστείτε με τα δάχτυλα για να επαναφέρετε τη φόρμα τους.

Η ενυδάτωση είναι και εδώ η λέξη-κλειδί. Ανεξάρτητα από τον τύπο τους, επιλέξτε προϊόντα με ενυδατικές ιδιότητες και μαλακτικά συστατικά που αποκαθιστούν τη φθορά της τρίχας. Μην ξεχνάτε -ειδικά αυτή την εποχή-, να απλώνετε conditioner μετά το λούσιμο και κάνετε τακτικά θεραπεία με μάσκες, οι οποίες περιέχουν σε υψηλή συγκέντρωση συστατικά που ενυδατώνουν βαθιά την τρίχα.
Αν όμως τα μαλλιά σας είναι ιδιαίτερα ξηρά και φριζάρουν, δώστε τους περισσότερη φροντίδα με ένα προϊόν που δεν ξεβγάζεται. Αν το πρόβλημά σας είναι ο στατικός ηλεκτρισμός, που δημιουργείται από την εναλλαγή των θερμοκρασιών, αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα. Για να τα επαναφέρετε οποιαδήποτε στιγμή σε τάξη, χτενίστε τα με υγρά χέρια ή βάλτε λίγο serum στα δάχτυλά σας και περάστε τις άκρες.

Αν χρησιμοποιείτε τακτικά σεσουάρ, ηλεκτρικές βούρτσες ή σίδερο, φροντίστε να χρησιμοποιείτε και τα κατάλληλα προϊόντα που θα προστατεύσουν τα μαλλιά σας από την υπερβολική θερμότητα.