Η καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης σε οποιαδήποτε μορφή της (στον καφέ, το τσάι ή τα αναψυκτικά) φαίνεται ότι αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα του σακχάρου σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.



Όπως αναφέρουν μάλιστα αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντιούκ στo επιστημονικό έντυπο «Diabetes Care» που δημοσίευσε την έρευνά τους, η διακοπή της καθημερινής κατανάλωσης καφεΐνης μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με διαβήτη να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν όταν παρατήρησαν ότι χάπια καφεΐνης που χορηγούσαν καθημερινά σε διαβητικούς και αντιστοιχούσαν σε τέσσερις κούπες καφέ, αύξησαν τα επίπεδα σακχάρου κατά 8% εντός της ημέρας. Συγκεκριμένα, η επίδραση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή όταν η κατανάλωση γινόταν μετά τα γεύματα. Μετά το πρωινό η αύξηση του σακχάρου άγγιζε το 9%, μετά το μεσημεριανό το 15%, ενώ μετά το βραδινό έφτανε το 26%.



Οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια σχετικά με την επίδραση της καφεΐνης: είτε παρεμβαίνει στην διαδικασία μεταφοράς της γλυκόζης από το αίμα στους μυς και σε άλλα κύτταρα του οργανισμού που την χρειάζονται, είτε προκαλεί την απελευθέρωση αδρεναλίνης, που θεωρείται επίσης υπεύθυνη για την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.



Στην μελέτη συμμετείχαν συνολικά 10 άτομα, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση άλλων ειδικών που έκαναν λόγο για έρευνα πολύ μικρού εύρους και θεώρησαν αναγκαία την ανάγκη περαιτέρω ερευνών πριν πραγματοποιηθούν οποιεσδήποτε συστάσεις. Αν και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η καφεΐνη αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη, παρόλα αυτά δεν έχει παρατηρηθεί ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε υγιή άτομα.