Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου, την οστεοπόρωση, ή ακόμα την επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος, όπως έδειξαν τελευταίες έρευνες.



Μάλιστα από δημοσκόπηση που έγινε σε 2.000 άτομα στη Βρετανία, προέκυψε ότι τελικά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την ποσότητα αλατιού που μπορούν να καταναλώνουν ημερησίως. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι από την συσκευασία των περισσοτέρων προϊόντων λείπουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την περιεκτικότητά τους σε αλάτι. Μάλιστα οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ιδιαίτερα για τα σνακ που προτιμώνται από παιδιά, ενώ επισημαίνουν ότι ακόμα και τα γλυκά πολλές φορές διαθέτουν υπερβολική περιεκτικότητα σε αλάτι.



Για τον λόγο αυτό η βρετανική Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) ανακοίνωσε ότι η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση αλατιού ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα είναι: για ενήλικες και παιδιά ηλικίας 11-14 ετών έξι γραμμάρια, για παιδιά 7-10 ετών πέντε γραμμάρια, 4-6 ετών τρία γραμμάρια, 1-3 ετών δύο γραμμάρια, 7-12 μηνών ένα γραμμάριο, ενώ έως 6 μηνών λιγότερο από ένα γραμμάριο.