Τα παντρεμένα ζευγάρια που εξωτερικεύουν τον θυμό τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα υγείας, ενώ παράλληλα παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής τους, σε αντίθεση με εκείνα που καταπιέζουν τα συναισθήματά τους.



Αυτό έδειξε έρευνα του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Ψυχολογίας, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η εκτόνωση του θυμού μπορεί να είναι «υγιεινή». Τονίζουν μάλιστα, ότι όταν κάποιος είναι θυμωμένος τείνει να κάνει σωστότερες επιλογές. Αυτό, όπως υποστηρίζουν, οφείλεται στο γεγονός ότι ο θυμός ενεργοποιεί τον εγκέφαλο ώστε να αγνοεί τις άσχετες πληροφορίες και να συγκεντρώνεται καλύτερα στο θέμα που τον απασχολεί.



Μάλιστα, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, το γεγονός ότι οι άνθρωποι που εξωτερικεύουν τον θυμό τους μπορεί να σημαίνει ότι έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Αντίθετα, η καταπίεση του θυμού έχει ακριβώς τις ίδιες συνέπειες με το στρες, μικραίνοντας τη ζωή.



Συνολικά από τα 192 ζευγάρια που έλαβαν μέρος στην έρευνα, το 25% εκείνων που καταπίεζαν το θυμό τους πέθαναν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Πρόκειται για το διπλάσιο ποσοστό συγκριτικά με το 12% των υπολοίπων.