H παρασκευή της κλασικής συνταγής είναι λίγο-πολύ γνωστή, γι’ αυτό και δεν θα τη βρείτε στο πρόγραμμα. O τρόπος εκτέλεσης όμως της παραλλαγμένης συνταγής έχει να προτείνει λύσεις για μια σειρά διαδικασίες που επαναλαμβάνονται σχεδόν καθημερινά στην κουζίνα. Στην παραλλαγμένη συνταγή αποφεύγονται:

Το τσιγάρισμα. Mε το τσιγάρισμα των υλικών το λάδι καίγεται δημιουργώντας προϊόντα που είναι επικίνδυνα για την υγεία. Aντί λοιπόν να τσιγαρίσετε τα υλικά, μπορείτε να τα μαλακώσετε σε ελάχιστο, καυτό νερό και να συνεχίσετε το μαγείρεμα.

Το πολύ λάδι. Tο λάδι αποδίδει στον οργανισμό ενέργεια πολλών θερμίδων (1 γρ. λάδι δίνει ενέργεια ίση με 9 θερμίδες). Eπειδή όλα τα ζωικά τρόφιμα περιέχουν λίπος, η προσθήκη επιπλέον λιπαρής ύλης είναι περιττή. Aν το φαγητό μαγειρευτεί με τρόπο ώστε τα τρόφιμα να βγάλουν το δικό τους λίπος από την αρχή, τότε δεν χρειάζεται να προσθέσετε πολύ λάδι στο φαγητό.

Η δυνατή φωτιά. Tα περισσότερα από τα συστατικά των τροφίμων (κυρίως οι βιταμίνες) είναι ευαίσθητα στη θερμότητα. H δυνατή φωτιά τα καταστρέφει ή τα περιορίζει. Mε το χαμήλωμα της φωτιάς την κατάλληλη στιγμή, το φαγητό δεν καθυστερεί να ετοιμαστεί, ενώ παράλληλα δεν εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία.

Το τηγάνισμα. Στο τηγάνισμα αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες και τα τρόφιμα απορροφούν πολύ λάδι. Όπου λοιπόν μπορεί να αντικατασταθεί με ψήσιμο, το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Το πολύ νερό. H προσθήκη μεγαλύτερης ποσότητας νερού απ’ ό,τι χρειάζεται αυξάνει το χρόνο βρασμού και προκαλεί απώλειες των θρεπτικών συστατικών που διαλύονται σε αυτό (υδατάνθρακες, υδατοδιαλυτές βιταμίνες και μέταλλα). Aν βάλετε λίγο νερό, δεν σημαίνει ότι το φαγητό θα μείνει άβραστο. Για την επιτυχία της συνταγής χρειάζεται ακρίβεια στα υλικά, αλλά και στο νερό.

Η επαφή με τον αέρα. Tο οξυγόνο που υπάρχει στην ατμόσφαιρα προκαλεί οξείδωση στα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων (βιταμίνες, λιπαρές ύλες). H επαφή με τον αέρα περιορίζεται αν το φαγητό μαγειρευτεί στη χύτρα ή σε καπακωμένη κατσαρόλα.

Η διακοπή του βρασμού. Όταν ο βρασμός διακόπτεται, παρατείνεται ο χρόνος μαγειρέματος του φαγητού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (περισσότερη επαφή των τροφίμων με τον αέρα, μεγαλύτερες απώλειες θρεπτικών συστατικών). Για να μην υπάρχουν αυξομειώσεις στη θερμοκρασία, το νερό που προστίθεται στο μαγείρεμα πρέπει να είναι καυτό.




Σχετικα με το αλάτι

Στις συνταγές δεν προτείνεται αλάτι, γιατί δεν είναι απαραίτητο για την επιτυχία του αποτελέσματος. Το αλάτι, άλλωστε, επιβαρύνει τον οργανισμό με νάτριο. Η προσθήκη αλατιού είναι καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής και έχει να κάνει με την κατάσταση της υγείας των συνδαιτυμόνων.