Θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη ξεσηκώνουν επιστημονικές ομάδες επειδή προσπαθούν να δημιουργήσουν γυναικείο «σπέρμα» και ανδρικά «ωάρια»!
Βιολόγοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να καταφέρουν να μετατρέψουν τα ανδρικά κύτταρα σε ωάρια και τα γυναικεία σε σπέρμα με τη βοήθεια τεχνικών κυτταρικού επαναπρογραμματισμού. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε μελλοντικά να προσφέρει τη δυνατότητα σε ζευγάρια ομοφυλοφίλων να αποκτήσουν βιολογικό παιδί.
Τα φώτα της δημοσιότητας παρόλα αυτά φαίνεται ότι συγκεντρώνει ένας βιολόγος με ειδίκευση στον τομέα των βλαστικών κυττάρων στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ, δρ. Καρίμ Ναγέρνια, ο οποίος ισχυρίζεται ότι πριν από λίγους μήνες, κατάφερε να αποσπάσει βλαστικά κύτταρα από τον μυελό των οστών ενός άνδρα και τα μετέτρεψε στη συνέχεια σε σπερματογόνια, δηλαδή σε ανώριμο σπέρμα που δεν έχει ακόμη τη δυνατότητα να γονιμοποιήσει.
Ο ειδικός υποστηρίζει ότι έχει επιτυχώς εφαρμόσει την τεχνική του και σε γυναικεία κύτταρα, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως για τη δημιουργία του γυναικείου σπέρματος. Την ίδια ώρα, μια ομάδα ερευνητών από τη Βραζιλία ισχυρίζεται ότι κατάφερε να φτιάξει σπέρμα και ωάρια από καλλιέργειες βλαστικών κυττάρων αρσενικών ποντικών.
Μέχρι στιγμής πάντως, οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να γονιμοποιήσουν τα ανδρικά ωάρια που έχουν κατασκευάσει.