Ένα νέο ιατρικό εργαλείο, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά τους ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, κατασκεύασαν αμερικανοί επιστήμονες.
Πρόκειται για την Penumbra, μια ιατρική «σκούπα» που «καθαρίζει» τις φραγμένες αρτηρίες του εγκεφάλου για να εμποδίσει την επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς και να συμβάλει έτσι στην γρήγορη ανάρρωσή του. Η πρωτοποριακή συσκευή εισάγεται στον οργανισμό μέσω ενός αιμοφόρου αγγείου στη βουβωνική χώρα και προχωρά σιγά σιγά προς το σημείο της θρόμβωσης, όπου και ρουφά το «εμπόδιο» στην ομαλή ροή του αίματος.
Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί σε δεύτερη φάση είναι σε ποιες κατηγορίες ασθενών θα χρησιμοποιείται η καινοτόμος αυτή μέθοδος, καθώς οι ειδικοί τονίζουν πως σε αρκετές περιπτώσεις η απόφραξη των αρτηριών δεν αποτελεί την ιδανικότερη λύση για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών. Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ιατρική σκούπα θεωρείται ιδανική λύση για τους ασθενείς που δεν έλαβαν άμεσα ιατρική φροντίδα μετά την εκδήλωση του εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ αντίθετα δεν συνιστάται σε περίπτωση που έχουν μεσολαβήσει περισσότερες από 8 ώρες.