Το καθημερινό ντους, σύντομη λύση καθαριότητας και αναζωογόνησης, δεν έχει καμία σχέση με την τελετουργία περιποίησης του σώματος, χαλάρωσης του νου και ανανέωσης της ψυχής που μόνο ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να μας προσφέρει. Η ιδανική εικόνα αυτή την εποχή: Έξω κρύο, βροχή, χιονιάς, μέσα στο σπίτι όμως θαλπωρή και η μπανιέρα γεμάτη ζεστό νερό, αρωματισμένο με αιθέρια έλαια, αφρόλουτρο και άλατα, να σας περιμένει για να βυθιστείτε στην αγκαλιά της, να περιποιηθείτε τον εαυτό σας και να διώξετε τις έγνοιες μακριά.

Φροντίστε το σκηνικό
O κατάλληλος φωτισμός μεταμορφώνει το χώρο και επηρεάζει τη διάθεσή μας. Για να πετύχετε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα μιας μικρής τελετής, μην ανάψετε το ηλεκτρικό φως, αλλά προτιμήστε το απαλό φως των κεριών ή των ρεσό. Βάλτε σιγανή, απαλή, μελωδική μουσική ή αφεθείτε στην ηρεμία και στην απόλυτη σιγή της στιγμής. Για να χαλαρώσετε ακόμα περισσότερο, τοποθετήστε, καθώς θα είστε βυθισμένη στο νερό, ένα φουσκωτό μαξιλαράκι ή μια πετσέτα διπλωμένη σε ρολό κάτω από τον αυχένα σας και απολαύστε αργά ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή ένα ζεστό ρόφημα.

Κρυφή θεραπεία
Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του μπάνιου είναι ότι γαληνεύει τον άνθρωπο. Θεωρείται ο πιο γρήγορος και για πολλούς ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μετριάσετε το στρες και να καλμάρετε τα νεύρα σας, καθώς και εναλλακτικός τρόπος θεραπείας για τις κρίσεις αϋπνίας. Η εξήγηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ απλή: Η σύσταση του σώματός μας περιλαμβάνει κατά 70% νερό. Δεν είναι τυχαίος μάλιστα ο παραλληλισμός της αίσθησης ηρεμίας που μας προσφέρει το ζεστό μπάνιο με την ασφάλεια που νιώθει το έμβρυο στη μήτρα. Εκτός όμως από ηρεμία, το ζεστό νερό προσφέρει και οφέλη στο σώμα, γιατί προκαλεί αγγειοδιαστολή, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος προς τους μυς. Έτσι, τους χαλαρώνει όταν είναι σφιγμένοι, ανακουφίζει από τους πόνους και βοηθά στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, γιατί πολλά Spa έχουν προσθέσει στα προγράμματά τους θεραπείες βασισμένες στο νερό και γιατί στην Ιαπωνία αποτελεί κοινωνική παράδοση το μπάνιο μαζί με μέλη της οικογένειας, φίλους ή συναδέλφους.

Δελεάστε τον εαυτό σας
Γιατί να μην προσθέσετε και μια δόση πολυτέλειας σε αυτή την τόσο ξεχωριστή στιγμή; Αρωματικά άλατα, αιθέρια έλαια, μεταξένια αφρόλουτρα από εκχυλίσματα καρπών και λουλουδιών, γαλακτώματα με τη μυρωδιά του αγαπημένου σας αρώματος, η ποικιλία που προσφέρεται είναι τόσο μεγάλη ώστε θα δυσκολευτείτε να επιλέξετε. Όλα εξαρτώνται από τις προτιμήσεις σας. Ακολουθήστε απλά τις αισθήσεις σας και ενδώστε στις μικρές πολυτέλειες που όλοι μπορούμε να απολαύσουμε.

Χρήσιμες συμβουλές

Οι δερματολόγοι συνιστούν να μην παραμένετε περισσότερο από 20-30 λεπτά μέσα στο ζεστό νερό γιατί μπορεί να ξηράνει την επιδερμίδα σας. Το δέρμα του σώματος είναι φτωχότερο από εκείνο του προσώπου σε λιπίδια που συγκρατούν τη φυσική υγρασία. Αν και μοιάζει να απορροφά το νερό όση ώρα βρίσκεστε στην μπανιέρα, όμως δεν το συγκρατεί και εξατμίζεται μόλις βγείτε. Παρατηρείτε, λοιπόν, ότι αφυδατώνεται αντί να ενυδατώνεται και το φαινόμενο εντείνεται με την πάροδο του χρόνου και το σκληρό νερό. Για να αποφύγετε την ξηρότητα της επιδερμίδας, επιλέγετε προϊόντα καθαρισμού με ουδέτερο pΗ που δεν διαταράσσουν την ισορροπία pH της επιδερμίδας, προσθέτετε στο νερό μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου γεράνι ή νεράντζι (γνωστά για τις ενυδατικές τους ιδιότητες) και, όταν τελειώσετε το μπάνιο, μη σκουπίσετε εντελώς το σώμα σας αλλά, όσο είναι ακόμη νωπό, απλώστε μια πλούσια ενυδατική κρέμα ή λάδι, αν το δέρμα σας είναι πολύ ξηρό.