Τριπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια αντιμετωπίζουν όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος στο αίμα τους. Πρόκειται για έναν τύπο της βιταμίνης Β που εντοπίζεται κυρίως στα πράσινα λαχανικά.

Όπως επισημαίνει κορεατική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Neurology», η έλλειψη φυλλικού οξέος από τον οργανισμό φαίνεται πως συνδέεται με συμπτώματα άνοιας. Οι ειδικοί μάλιστα δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο να σχετίζεται και με τη νόσο Αλτσχάϊμερ.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές του κορεατικού Πανεπιστημίου του Τσονάμ δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει την ακριβή σχέση φυλλικού οξέος και μνήμης. Αυτό που παρατήρησαν ωστόσο μελετώντας την διετή πορεία 518 συνταξιούχων, ήταν ότι μεγαλύτερες πιθανότητες άνοιας είχαν όσοι δεν τρέφονταν σωστά, ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, όχι ιδιαίτερα μορφωμένοι και σχετικά αδρανείς σωματικά.